Norske elitesoldater blant verdens tøffeste

Norske marinejegere er blant verdens tøffeste kommandosoldater. Dagbladet besøkte utdanningen på Haakonsvern i 1999, og fikk et innblikk i soldatenes lukkede verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Marinejegerne er elitesoldater i verdensklasse. De deltar i topp hemmelige operasjoner bak fiendens linjer. En amerikansk general hevder i sine memoarer at norske marinejegere deltok under landsetting av amerikanske styrker i Vietnam.

Basen for de operative marinejegerne ligger i Ramsund i Nord-Norge. Utdannelsen foregår ved Haakonsvern i Bergen. Der klekkes det ut ca. ti nye jegere i året.

Under den flere måneder lange utsilingsprosessen sparker befalet ut 95 prosent av aspirantene.

Dagbladet fikk i 1999 klarering til å besøke det lukkede miljøet på marinejegerutdanningen ved Ulven leir. Den gangen ville orlogskaptein Arve Mangerøy avkrefte myten om den beintøffe marinejegeren.

- Lederne i gjengen

- Vi snakker om mennesker med stor sosial intelligens og sterk empati for andre mennesker. Ikke tro at våre fremste elitesoldater er amerikanske actionfilmhelter. De er vanlige mennesker, hevder Mangerøy.

Av sikkerhetshensyn er disse soldatene ikke-eksisterende personer. Anonymitet er et absolutt krav. Hvis de faller i tjenesten, risikerer familien å få servert en historie om en ulykke under en øvelse eller liknende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer