Norske elitesoldater blant verdens tøffeste

Norske marinejegere er blant verdens tøffeste kommandosoldater. Dagbladet besøkte utdanningen på Haakonsvern i 1999, og fikk et innblikk i soldatenes lukkede verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marinejegerne er elitesoldater i verdensklasse. De deltar i topp hemmelige operasjoner bak fiendens linjer. En amerikansk general hevder i sine memoarer at norske marinejegere deltok under landsetting av amerikanske styrker i Vietnam.

Basen for de operative marinejegerne ligger i Ramsund i Nord-Norge. Utdannelsen foregår ved Haakonsvern i Bergen. Der klekkes det ut ca. ti nye jegere i året.

Under den flere måneder lange utsilingsprosessen sparker befalet ut 95 prosent av aspirantene.

Dagbladet fikk i 1999 klarering til å besøke det lukkede miljøet på marinejegerutdanningen ved Ulven leir. Den gangen ville orlogskaptein Arve Mangerøy avkrefte myten om den beintøffe marinejegeren.

- Lederne i gjengen

- Vi snakker om mennesker med stor sosial intelligens og sterk empati for andre mennesker. Ikke tro at våre fremste elitesoldater er amerikanske actionfilmhelter. De er vanlige mennesker, hevder Mangerøy.

Av sikkerhetshensyn er disse soldatene ikke-eksisterende personer. Anonymitet er et absolutt krav. Hvis de faller i tjenesten, risikerer familien å få servert en historie om en ulykke under en øvelse eller liknende.

- Folk med fobier kan glemme dette. Soldatene her har ofte vært de gærneste gutta i klassen, ledere i gjengen, frontfigurer i et miljø, en ressursperson, en vinnertype, sier kapteinløytnant Pål Behring.

Han leder marinejegerutdannelsen i Norge, og er eksmarinejeger.

- Gutta våre har sterk ego-drive, samtidig som de forstår seg på samhandling. Ensomme ulver og «brune elementer» lukes ut tidlig i prosessen, sier Behring.

Det er på det rene at eksjegere jobber i Forsvarets topphemmelige spesialkommando, FSK, som nå deltar i operasjonene i Afghanistan.

Tøff mannskultur

En aspirant omtaler marinejegerutdanningen som en utpreget mannskultur:

- Jeg liker det sånn. Du har ikke noe annet å forholde deg til enn at vi gutta er på tur. Det er befriende, sier østfoldingen.

Han liker å være på utsida av samfunnet.

- Det sivile livet passer meg ikke, sier aspiranten.

Artikkelen sto på trykk i Magasinet 04.12.1999