Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Engebreth (20) var to minutter unna massakren

Nå sørger han sammen med sine medstudenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEKALB/ILLINOIS (Dagbladet.no):  Før 20 år gamle Engebreth Færden dro fra Norge i fjor høst for å studere økonomi og spille fotball for Northern Illinois University, snakket han med foreldrene sine om skoleskytinger og sikkerheten ved universiteter i USA.

Siden 1998 har det vært 15 hendelser ved utdanningsinstutisjoner i statene der studenter har drept en eller flere medstudenter.

Bare måneder før Engebreth reiste fra Oslo døde 33 mennesker ved Virginia Tech i Blacksburg.

Nå, før et skoleår har gått, er han selv midt oppi nok en skoleskyting i USA. Denne gangen døde seks mennesker og 17 ble skadd.

- Vi snakket om det hjemme noen ganger, men vi mente at det ikke ville skje på et lite sted som DeKalb. Det bor rundt 70 000 mennesker i byen og 25 000 av dem er studenter, sier han til Dagbladet.no.

Ble innelåst

Engebreth kjenner godt til forelesningssalen der drapsmannen fyrte løs mot forsvarsløse studenter.

- Frem til jul hadde jeg forelesninger tre ganger i uka i den salen, sier Engebreth når Dagbladet.no møter ham utenfor politisperringene som er trukket opp rundt skolebygningen.

TENKTE PÅ VIRGINIA TECH: - Vi trodde aldri noe sånt ville skje her, sier Engebreth Færden (20) til Dagbladet.no. Foto: KRISTOFFER EGEBERG
TENKTE PÅ VIRGINIA TECH: - Vi trodde aldri noe sånt ville skje her, sier Engebreth Færden (20) til Dagbladet.no. Foto: KRISTOFFER EGEBERG Vis mer

Da dramaet utspant seg like etter klokken 15 lokal tid gjorde Engebreth lekser i et klasserom bare to minutters gange fra åstedet.

- En lærer kom inn i klasserommet og fortalte at det var noen med våpen på skoleområdet. Alle ytterdørene til bygget ble låst og vi fikk beskjed om å holde oss innendørs. Deretter fikk vi beskjed om at det var løsnet skudd og at flere var skutt. Det var helt uvirkelig da vi fikk vite at over 20 var skutt og at flere var døde, sier Engebreth.

Kamerat skadd

Han og rundt 20 medstudenter fikk ikke forlate bygningen før det var gått en times tid. Da var det klart at drapsmannen hadde tatt sitt eget liv og at det ikke var andre involvert i skyteepisoden.

- Drew, en god venn og lagkamerat av meg var i forelesningssalen. Han satt heldigvis langt bak i rommet som tar rundt 300 studenter og han ble ikke truffet. Det var de som satt fremst i salen som ble drept og skadd, sier Engebreth.

Men selv om kompisen hans ikke ble truffet av noen skudd, ble han likevel skadd i kaoset som oppsto da studenter og lærere krabbet og løp ut av forelesningssaler og korridorer.

- Drew kastet seg ned mellom stolradene og krabbet mot døra. Han slo kneet sitt og fikk en del skrubbsår da gikk overende da han stormet ut av bygningen, sier Engebreth.

20-åringen fra Røa i Oslo fikk ikke varslet foreldrene sine på telefon, men sendte dem en mail. Da var det natt i Norge, men da hans foreldre Gro og Arne våknet, fikk de meldingen om at sønnen var uskadd og i sikkerhet. Siden skytingen har ikke telefonen stått stille. Venner og familie i Norge ringer for å høre hvordan Engebreth har det.

image: Norske Engebreth (20) var to minutter unna massakren

De fleste studentene har forlatt byen og dratt hjem for helgen til familie og venner. Undervisningen er avlyst på ubestemt tid. Bare noen hundre utenlandsstudenter er igjen. Selv drar Engebreth hjem til noen studievenner for helgen.

Sorg og tårer

Dagbladet.no blir med Engebreth bort til skolebygget der skytingen fant sted. På veien dit passerer vi en liten minneplass der det er satt opp fem hvite kors i snøen. Det ligger blomster på stedet og lys brenner til minne om de drepte.

En spansktalende jente sitter på huk foran korsene og gråter. Hun sier at venninnen ble skutt i armen og venninnens kjæreste ble drept.

- Dette gir ingen mening. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Ikke får jeg sove og matlysten er forsvunnet. Jeg orker ikke å sitte alene på studenthybelen nå som alle vennene mine har reist, sier Rachel Vega.

Engebreth Færden står ved siden av og taus ser på sin gråtende medstudent.

- Jeg får vondt inne i meg når jeg ser henne gråte. Det vil nok ta tid før ting blir normalt her igjen, sier Engebreth.

Han har litt over tre år igjen av økonomistudiene. Nå handler alt bare om å fullføre førsteåret og avlegge eksamen i mai. Tross det som har skjedd, tror han at han blir værende i DeKalb.

DREPTE FEM: Stephen Kazmierczak endret oppførsel etter å ha kuttet ut medisiner.
SØRGER OVER DREPTE SKOLEKAMERATER:</B> - Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Rachel Vega til Dagbladet.no.
ØYENVITNE: - Han visste hva han gjorde, sier George Gayner (23). <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/02/15/527092.html>Les hans historie</a>.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media