Norske Espen måtte evakuere bargjester fra tåregass

- Kampene vil fortsette i minst ei uke, tror nordmannen, som bor og jobber midt i kaoset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske Espen Idland er restaurantsjef ved to steder midt i dramaet på Nørrebro og har bodd i København i sju år. På tross av opptøyene har han i hele dag holdt åpent i baren i Blågaardsgade, men både han og kundene har fått opptøyene svært tett på seg.

- En del av denne gata er et «godt sted» for demonstranter å kaste brostein fra, og i løpet av kvelden har det skjedd flere ganger at politiet har ryddet området ved hjelp av tåregass og innsatsstyrker, forteller Idland til Dagbladet.no.

Han har vært til stede i sine lokaler for å sørge for sikkerheten til personalet, men den første gangen opprørspolitiet slo til for alvor, var han ikke forberedt på det som kom til å skje.

Gassen fylte restauranten

- Det smalt i tåregassgranater, og gassen veltet inn og fylte restauranten fullstendig. Vi fikk alle ut i bakgården med røde og rennende øyne og ga dem vann og sitroner, forteller nordmannen.

Etter hvert klarte personalet å lukke dører og vinduer og stenge ventilasjonsanlegget når gassen flere ganger utover kvelden innhyllet gata. Døra har også vært låst i perioder for at baren ikke skulle bli et tilfluktssted for demonstranter. Men mange stamgjester er på plass og nyter sin halvliter også i kveld.

- Det har vært relativt voldsomt. Det er ikke mye brostein igjen i gata, og mange har fått syklene sine stjålet av demonstranter som har brukt dem til barrikader. Men nå har det roet seg ned her, sa Idland i 22-tida.

Begrenset hærverk

VOLDSOMT: Dagens politiaksjon mot Ungdomshuset har utløst voldsomme reaksjoner. Foto: EPA/SCANPIX
VOLDSOMT: Dagens politiaksjon mot Ungdomshuset har utløst voldsomme reaksjoner. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

I motsetning til under opptøyene i midten av desember, da aktivistene blant annet smadret minibanker og mange butikkfasader, skal hærverket nå ha vært begrenset.

- Det er noe skader som følge av bål folk har tent i gatene, og brostein som har havnet i vinduer, men det er tydelig at innsatsen har vært rettet direkte mot politiet og ikke så mye annet, sier han.

Ifølge den norske københavneren legger mange lokale ennå skylda på en dårlig politisk prosess i København kommune i forbindelse med Ungdomshuset.

- Nå står mange ungdommer med ryggen mot veggen, samtidig som politiet må gjøre jobben sin. Da blir situasjonen slik. Mange har nok forståelse for de to sidene, og er mer sinte på den elendige håndteringen av saken fra politikerne, forteller Idland.

Han tror opptøyene vil fortsette med noe minsket styrke i minst ei uke.