Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Euro-reaksjoner

Ja-sida mener at danskenes nei ikke betyr så mye. Nei-sida forlager at alle norske EU-planer nå legges på is.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-leder Jan Petersen mener at nei-resultatet først og fremst er et problem for Danmark, selv om det vil gi en viss gevinst for norske EU-motstandere.

- Danmark vil bli ytterligere marginalisert i et Europa der farten bestemmes av andre. For oss har resultatet den følge at vi ikke får noen drahjelp ved å ha Danmark med i den indre kjerne i EU, sier Petersen.

- Glem norsk medlemskap

- De som hevder at det danske nei ikke har noe å bety for Norge, snakker mot bedre vitende, sier Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen.

Han mener også at resultatet bør bety at Thorbjørn Jagland bør legge alle planer om en ny medlemskapssøknad i neste stortingsperiode på is slik at det norske folk får fri fra en splittende medlemskapsdebatt.

- Jeg tolker resultatet som et nei til maktoverføring til unionen og redusert selvstendighet, sier Carl I. Hagen.

Jagland holder døra åpen

Utenriksminister Thorbjørn Jagland vil ikke at Norges langsiktige EU-politikk skal bli avsporet av et dansk nei.

- Situasjonen for Danmark endrer seg jo ikke, de er jo stadig fullt medlem av EU. Konsekvensene for Norge blir heller ikke særlig store, da vi må ta stilling til EU-medlemskap på eget grunnlag, sier Jagland.

Han mener det er en fordel for danskene at resultatet ble så klart.

- Det danske folk ønsker åpenbart ikke å gå med i pengeunionen nå. Men jeg har lagt merke til at nei-siden i Danmark sier det kan bli aktuelt å ta opp igjen spørsmålet, særlig hvis Sverige og Storbritannia blir med, sier utenriksministeren.

Til de partilederne som ber ham senke tempoet i EU-debatten, har Jagland denne kommentaren:

- De vil jo ikke ha noe tempo i det hele tatt, men binde oss på hender og føtter.

- Udemokratisk eliteprosjekt

SV-leder Kristin Halvorsen ber Thorbjørn Jagland tenke seg om og la prestisjen fare. Hun mener han heller bør konsentrere seg om å drive en fornuftig politikk i Norge enn å forsøke å få i gang en ny EU-debatt.

- Det er rett og slett helt umulig for Ap å kjøre en reprise på EU-debatten fra 1994. Det er umulig for Ap å koste i vei med en ny EU-debatt nå, sier Halvorsen.

Hun konstaterer at det danske folk har sagt nei til et prosjekt som ikke har folkelig forankring, men som er et udemokratisk eliteprosjekt.

Venstreleder Lars Sponheim mener nei-resultatet i Danmark har lite å si for situasjonen i Norge.

- Jeg tror ikke resultatet vil ha noen særlig effekt her hos oss, men den vil kanskje forsterke en nei-side som er under vekst. Signalet til dem som raskest mulig vil ha oss inn i EU, er dette: Legge prosjektet på is, i det minste inntil 2005, sier Sponheim.

Psykologisk virkning i Norge

Nei til EU gleder seg over valgresultatet i Danmark, men først og fremst på Danmarks vegne.

- Vi er veldig fornøyd med de signalene danskene sender til EU. De betyr at folk i EU ikke er villige til å være med på en stadig sterkere integrasjon. Dette gjelder også for folk i land som ikke har folkeavstemninger slik tilfellet er i blant annet Tyskland, sier generalsekretær Hege Myklebust i Nei til EU.

- Den psykologiske virkningen er viktigst i Norge. Jagland vil få store vanskeligheter med å kjøre en hard EU-kamp i Arbeiderpartiet nå. Det vil bli lettere for nei siden å jobbe og hindre en ny EU-søknad, sier Myklebust.

Kilde: NTB