BLIR HJEMME: De norske F-16-jagerflyene blir hjemme, sier statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
BLIR HJEMME: De norske F-16-jagerflyene blir hjemme, sier statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer

Norske F-16-fly hjemme på grunn av russerne

Russernes økte militære aktivitet i nord er en av flere grunner til at Norge ikke sender kampfly til Irak og krigen mot IS, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For det første har ikke USA spurt om vi ville sende kampfly til Irak. For det andre har vi noen tekniske utfordringer som gjør at det nok er riktig å opprettholde kapasiteten her hjemme. Den tredje grunnen er en noe mer spent situasjon i våre nærområder, sier Erna Solberg til VG.

Hun understreker at ubåtjakten i Sverige ikke er årsaken til spenningen.

- Jeg tenker på det generelle bildet med økt russisk aktivitet både i luften og til havs, og forflytning av tropper og annet som gjør det nødvendig å følge godt med her hjemme, sier Solberg.

Hun tror at Norges allierte i NATO har stor forståelse for at Norge må bruke mer ressurser i nordområdene og på grensen mot Russland.

- Med felles grense mot Russland er Norge i en annen situasjon enn land som Danmark, Holland og Belgia, sier hun.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er enig med statsministeren.

- Det er viktig å få fram at Norge er i en annen sikkerhetspolitisk situasjon enn mange av våre allierte i Nord-Europa. Vi har ikke bare en lang kyst som skal patruljeres, men har også påtatt oss ansvaret for store havområder som har strategisk betydning for hele NATO, sier Støre. (NTB)