Norske F-16 måtte rykke ut tre ganger på én dag

- Vi gjør det fordi vi hevder vår suverenitet og markerer våre territorier overfor russerne.

PÅ VINGENE: Norske jagerfly måtte rykke ut tre ganger på samme dag på grunn av russiske militærfly. Her er fire F16 fly over Ørlandet ved en tidligere anledning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
PÅ VINGENE: Norske jagerfly måtte rykke ut tre ganger på samme dag på grunn av russiske militærfly. Her er fire F16 fly over Ørlandet ved en tidligere anledning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Forsvarets kampfly var i løpet av torsdag på vingene hele tre ganger for å identifisere ni russiske militære fly langs norskekysten.

Dette er ifølge major Elisabeth Eikeland i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) en naturlig motreaksjon.

Major Elisabeth Eikeland forteller at folk ikke har grunn til å bli urolige. Foto: Forsvaret.
Major Elisabeth Eikeland forteller at folk ikke har grunn til å bli urolige. Foto: Forsvaret. Vis mer

- Når det er russiske fly som flyr i vårt område så er dette en naturlig motreaksjon, det viser at vi følger med. Vi gjør det fordi vi hevder vår suverenitet og vi markerer våre territorier overfor russerne.

De norske F16-flyene ble sendt ut klokka 06.30, 11.45 og 17.50.

Fulgt ned til Bodø

Norske F-16 står på døgnberedskap for å identifisere fremmede militære fly som nærmer seg Norge. Det er Bodø flystasjon som er den norske operasjonsbasen for NATOs QRA-beredskap (Quick Reaction Alert).

At norske kampfly utfører slike oppdrag er ifølge Eikeland helt normalt, men at det var tre QRA på en dag, det er unormalt.

- Antallet QRA fra Bodø holder seg relativt stabilt, og det gjenspeiler motpartens aktivitet.

De norske kamflyene fulgte de russiske flyene fra nord i Finnmark helt ned til Bodø.

PÅ VEI TIL NATO: I løpet av kort tid har britiske jagerfly avskjært russiske jagerfly åtte ganger. Nå har Royal Air Force frigitt disse bildene. Video: RAF / AP Vis mer

Ønsker å vise tilstedeværelse

- Operatørene av fremmede makters fly, i vårt tilfelle Russland, vet at når de er i nærheten av vårt luftrom, så monitorerer vi dem med ulike typer hjelpemidler som sensorer, radar og fly.

Ved QRA ønsker Forsvaret å både identifisere flyet samtidig som de viser tilstedeværelse.

Aldrimer.no omtalte saken først.

Eikeland mener at den viktigste faktoren når det gjelder aktivitet i internasjonalt luftrom er forutsigbarheten for begge parter.

- Russerne forventer nok respons av norske fly når de er i nærheten av norsk luftrom.

- Har folk grunn til å være urolige?

- På ingen måte.