Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske F16-fly på vingene

Norske jagerflygere har vært på vingene i såkalt «planlagte flygninger» i dag. Stemningen blant mannskapet på den norske basen i Grazzanise i Italia er etter forholdene rolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaptein og presseoffiser Olav Ramberg kan ikke si noe om hva flygningene har gått ut på, men understreker at norske flygere har vært på vingene hver dag siden de kom til basen 22. januar i år.

- Vi var på vingene i går også, sier Ramberg til Dagbladet :på nettet.

Det er tett lokk på informasjonen om de planlagte flygningene. Og dersom norske fly deltar i kamphandlinger, vil hverken offentligheten eller de nærmeste pårørende få vite om det før etter at flygningene er gjennomført.

- Våre fly kan være i lufta i fra to til fire timer, avhengig av oppdraget, opplyser Ramberg.

De norske flyene kan delta i luftpatruljer som tar kontroll over bestemte luftområder, de kan bli utkommandert som eskorte for andre Nato-fly, eller de kan bli brukt i såkalte jagersveip for å rydde luftrom for bombefly. Norske jagere kan ikke brukes om natta fordi de ikke har godt nok system for identifisering av fremmede fly. Reglene for dette er svært strenge i Nato.

Følger bedre med

Nattens angrep på Jugoslavia har ikke fått praktiske konsekvenser for mannskapet på Grazzanise-basen. Flymekanikere, våpenteknikere og flygere har de samme oppgavene i dag som de har hatt de siste ukene. De følelsesmessige konsekvensene er heller ikke veldig merkbare, ifølge Ramberg.

- Hvis vi hadde vært på Syden-ferie, hadde vi kanskje ikke ringt hjem hver dag. De aller fleste prøver å ringe hjem så ofte som mulig, sier Ramberg. - Vi følger også ekstra nøye med på nyhetene, og vi er klar over alvoret i situasjonen. Men hvis dere vil gjøre oss en tjeneste, så fortell dem der hjemme at vi har det veldig bra, sier presseoffiseren.

Feltprest og nødrutiner

Mannskapet på basen har ingen restriksjoner på bruk av media. De får inn tre norske tv-kanaler og CNN, de mottar norske aviser hver dag, og kan lese norske og utenlandske aviser via Internett.

Det er opprettet rutiner for samtaler om det som skjer, og feltprest er på plass i Grazzanise. Det er også opprettet rutiner for psykisk førstehjelp i en nødsituasjon, opplyser Ramberg.

- Jeg er ydmyk

- Det er mange tanker som farer gjennom hodet i denne alvorlige situasjonen. Jeg er meget ydmyk overfor hva det innebærer å delta i krig og bruke slike maktmidler, sier sjef for den norske Nato-styrken, oberst Finn Hannestad i et intervju med Forsvarsnett.

FORBEREDELSER: En av de norske flyteknikerne på flybasen i Sør-Italia i arbeid i dag tidlig.