Norske F16-fly under amerikansk kommando

Dermed kan Norge delta i den internasjonale operasjonen «Odyssey Dawn» i Libya.

UNDER AMERIKANSK KOMMANDO: Her står de norske F16-flyene klare for oppdrag på Kreta. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret
UNDER AMERIKANSK KOMMANDO: Her står de norske F16-flyene klare for oppdrag på Kreta. Foto: Lars Magne Hovtun / ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOUDA BAY/OSLO (Dagbladet): De seks norske kampflyene som står klare på Kreta blir satt under den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen.

Det har regjeringen bestemt i ekstraordinært statsråd, og Norge deltar dermed i operasjonen «Odyssey Dawn». Forsvarsministeren har i dag instruert forsvarssjefen om å overføre kommandoen av det norske F-16 kampflybidraget til amerikanerne.

Jens Stoltenberg og Grete Faremo holder nå en pressekonferanse om det norske bidraget.

- Vi har hatt et ønske om en klar kommandostruktur, der vi får innsyn og kontroll over norske styrker. Vi har vært åpne for begge kommandoene, men anser den amerikanske som den mest klare, sier Faremo til Dagbladet.

Stoltenberg understreker at det hastet med å gå til aksjon i Libya selv om den langsiktige organiseringen av koalisjonen ikke var klarlagt.

- Hadde vi ventet mer, hadde det vært for sent. Nå foregår det en diskusjon om hvordan kommandoen skal organiseres framover og en mulig NATO-kommando. Det er Norge åpne for, sier Stoltenberg.

Klare innen 72 timer Den norske kampflystyrken fikk meldingen fra forsvarssjefen i formiddag, og venter nå på en formell myndighetsoverføring til den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen.

- Det er neste steg for oss. Forsvarets operative overkommando må sende en såkalt TOA - Transfer of Authority - til kommandoen i USA. Når det skjer, er vi formelt underlagt amerikansk kommando, sier talsmann for styrken på Kreta, major Eystein Kvarving, til Dagbladet.

Det betyr at de norske flyene kan være på vingene og i kamp innen 72 timer.

- Vi blir en ressurs som USA nå må ta inn i sin planlegging. De opererer med 72-timers-syklusser for denne type luftforsvarsoperasjoner, sier han.

Kvarving vil ikke si hvor raskt styrken kan være klare for å utføre oppdrag, skulle det komme tidligere enn 72 timer.

- Får vi tildelt et oppdrag, må vi håndtere det der og da, svarer han.

- Vil være klare Også senior talsmann ved Forsvarets Operative Hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien, opplyser til Dagbladet at de norske flyene vil være klare når oppdraget kommer.

- Vi jobber nå med at de skal være klare, og regner med at flyene er klare når vi får konkrete oppdrag, sier Lien til Dagbladet.

Lien ønsker ikke å tidfeste når de norske flyene vil være i oppdrag i luftrommet over Libya.

- Vi venter på noen transporter fra Norge nå, men hovedtyngden av alt utstyr er nede. Men det er også en formell kommandoovergang. Det er ikke bare å knipse i fingerene, og vi må sørge for at alle prosedyrer og handlemåter er innenfor de rammene som er bestemt av regjeringen, sier han videre.

Grytidlig i dag landet et chartret MD11-transportfly med den siste resten av utstyret som skal til for at kampflystyrken skal kunne delta i krigen mot Khadafis regime i Libya. Akkurat nå er lossingen av dette flyet det som opptar brorparten av styrken på 120 mann.

Senere i dag kommer nok et transportfly fra Norge. Et flyshelter og noen bunkerser på den greske flybasen er blitt styrkens nye hovedkvarter.

- Godt trent og utstyrt Forsvarsminister Grete Faremo sier i en pressemelding at dette betyr at de norske flyene vil være på vingene i løpet av få dager.

- De norske styrkene er godt trent og utstyrt. De deltar for å oppfylle alle delene av sikkerhetsrådsresolusjon 1973, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Norske myndigheter har gjort klart at en rekke forutsetninger måtte på plass før de norske styrkene kunne settes inn i den internasjonale operasjonen i Libya. I pressemeldingen framkommer det at Norge skal ha full kontroll med hvordan styrkene benyttes, at norsk lov og folkerettslige forpliktelser legger til grunn og at personellet vil være underlagt norsk jurisdiksjon.

STÅR KLARE: Talsmann for den norske kamplystyrken Eystein Kvarving.
Foto: Kristoffer Egeberg
STÅR KLARE: Talsmann for den norske kamplystyrken Eystein Kvarving. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer