Norske familier vil ha hushjelp — ikke en au pair

Au pair-ordningen virker ikke som den er ment, viser rapport som slippes i dag.

BARNEPASS: Au pair-ordningen er ment å fremme kulturell utveksling, men en ny rapport viser at det ikke er motivet for norske familier som skaffer seg au pair: de trenger rett og slett hjelp i huset. Her er au pair Wendy Aguirre som passer disse tre barna i Lyon. Foto: Charlie Riedel/Scanpix
BARNEPASS: Au pair-ordningen er ment å fremme kulturell utveksling, men en ny rapport viser at det ikke er motivet for norske familier som skaffer seg au pair: de trenger rett og slett hjelp i huset. Her er au pair Wendy Aguirre som passer disse tre barna i Lyon. Foto: Charlie Riedel/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Au pair-ordningen bør endres slik at den er tilpasset dagens situasjon, slår en rapport fra FAFO fast.

Rapporten slippes i dag, og konklusjonen er klar: Dagens au pair-ordningen ikke fungerer slik den er ment.Rapporten avdekker at:• Vertsfamilier vil ha en au pair for å få hjelp i tidsklemma.

• Au pairer har begrensede rettigheter med dagens ordning.

• Det er ikke lengre et fokus på en kulturell utveksling, men på arbeid.

• Vertsfamilier vil dekke tidsklemma

Trenger hushjelpRapporten peker på at formålet med au pair-ordningen er ment å være kulturutveksling, men at de fleste familier i dag heller skaffer seg au pair fordi de trenger et par ekstra hender i hjemmet:

- Au pairens motiv for å komme hit er mange og varierte, men vi ser at vertsfamiliens hovedårsak til å ha en au pair er fordi de trenger hjelp med hus og hjem, sier Cecilie Øien, forsker ved FAFO som har utarbeidet rapporten.

«Det er høyst usannsynlig at de ville ha hatt en au pair hvis de ikke trengte hjelp med barneomsorg eller husarbeid.», heter det i rapporten.Ingen av de spurte familiene i rapporten sa at de hovedsakelig ønsket au pair for å ha en kulturell opplevelse av å ha en ung utlending hjemme hos seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer