Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elevundersøkelse:

Norske femteklassinger best i Norden i matte - færre velger matte og fysikk på videregående

Norske elever presterer godt i både matematikk og naturfag.

Undersøkelse: Elevundersøkelsen TIMMS viser at norske femteklassinger er best i Norden i skolefaget matematikk. Foto: NTB Scanpix
Undersøkelse: Elevundersøkelsen TIMMS viser at norske femteklassinger er best i Norden i skolefaget matematikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske 5.-klassinger er best i Norden på matematikk, viser elevundersøkelsen TIMSS som ble presentert tirsdag.

Undersøkelsen som ble gjennomført i 2015, viser at norske elever på ungdomstrinnet gjør det middels godt både i matematikk og naturfag.

– Dette viser at mye går bra i norsk skole. Norske lærere gjør en jobb vi kan være stolte av, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Til sammen 57 land deltar i de internasjonale undersøkelsene TIMSS og TIMSS Advance. Testene gjennomføres hvert fjerde år, og i år ble elevenes kompetanse i matematikk og naturfag målt på 4., 5., 8., 9. trinn og 3. året på videregående, i tillegg til en rekke andre tema.

Færre velger matte og fysikk

I Norge har 140 skoler med barnetrinn og 144 skoler med ungdomstrinn deltatt i undersøkelsen.

Når det gjelder elever på siste trinn på videregående, viser undersøkelsen at andelen elever som velger matematikk og fysikk det siste året på videregående skole er lavere i Norge enn i andre europeiske og nordiske land.

– At så få velger realfag på høyt nivå, er noe vi tar alvorlig, sier Isaksen.

Kommer flere tester

Men dette er ikke de eneste skoletestene som legges fram nå på tampen av året. 6. desember følger den omstridte PISA-kartleggingen, som måler grunnleggende ferdigheter i lesing, matematikk og naturfag blant 15-åringene i 72 land. I år har testen et særlig fokus på naturfag.

Innimellom dette kommer resultatene fra nasjonale prøver for 5. trinn i lesing, regning og engelsk 1. desember. Nasjonale prøver for 8. og 9. trinn er allerede lagt fram, og viste ingen endring i det nasjonale snittet sammenlignet med i fjor.

©NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!