Norske fengsler stappfulle

Det har aldri sittet så mange fanger i norske fengsler som nå.

MANGE FANGER: Det har aldri sittet så mange fanger i norske fengsler som nå. I første kvartal 2012 var gjennomsnittet på 3.800. Her fra Hamar fengsel. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
MANGE FANGER: Det har aldri sittet så mange fanger i norske fengsler som nå. I første kvartal 2012 var gjennomsnittet på 3.800. Her fra Hamar fengsel. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet har vært jevnt stigende siden 2008 og det er hovedsakelig flere utenlandske kriminelle som utgjør økningen. En tredel av de innsatte er utenlandske statsborgere, melder NRK.

- Særlig etter utvidelsen av Schengenområdet i 2007 fikk vi en veldig klar økning av utenlandske innsatte i fengslene, særlig fra øst-europeiske land, sier forsker Ragnar Kristoffersen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter.

Statistikken fra Kriminalomsorgen viser at det er to typer lovbrudd som dominerer. Hele 30 prosent av de innsatte, da inkludert norske fanger, sitter fengslet for narkotikaforbrytelser, og 20 prosent for voldsforbrytelser.

Jan Bøhler (Ap), første nestleder i Stortingets justiskomité, sier at det er ønskelig at flere utenlandske kriminelle skal sone i hjemlandet. (NTB)