Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske filmer vil til Cannes

Fire norske kinofilmer vil bli påmeldt til årets filmfestival i Cannes. - Vi har et godt håp, sier Dag Nordahl i Moviemakers, som har produsert «Budbringeren».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og «Budbringeren» er nok den som ligger best an til å slippe gjennom nåløyet - det er ikke bare å melde sin ankomst til Cannes, juryene bestemmer hvem som får delta.

De andre norske filmene som søker om deltakelse er «1996: Pust på meg», «Insomnia» og «Brent av frost».

Sideprogram

Ifølge Astrid Blindheim i Norsk Filminstitutt er det ikke primært hovedkonkurransen og kampen om den gjeve gullpalmen de norske filmene sikter seg inn mot. Den forrige norske filmen som var i Cannes, Bent Hamers «Eggs», deltok i sideprogrammet «Quinzaine des Rialisateurs» og det er nok her en film som «Budbringeren» har de største mulighetene.

- Vi har invitert Pierre Henri Deleau, lederen for dette programmet, til Norge for å se på filmene, sier Blindheim.

I «Quinzaine des Rialisateurs» åpnes det for mindre og billigere filmproduksjoner av mer ukjente regissører, i motsetning til hovedkonkurransen der de store prestisjeprosjektene deltar. I år blir det nok spesielt vanskelig å få plass i hovedkonkurransen, ettersom Cannes-festivalen feirer 50-årsjubileum.

Debutantpris

Den endelige lista over filmer som får delta i årets festival blir ikke offentliggjort før i slutten av april. Festivalen åpner 7. mai.

Hvis «1996: Pust på meg» får delta, blir det en solid revansj for Norsk Film og selskapets direktør Tom Remlov, etter at det norske publikummet har snudd ryggen til filmen. Bare 1500 har sett den.

«Insomnia» og «Brent av frost» er det ingen kinogjengere som har sett ennå. Den første har premiere 14. Mars - når Knut Erik Jensens «Brent av frost» får premiere avhenger blant annet om den får komme til Cannes og hvordan det går der.

Hvis de blir antatt til «Quinzaine des Rialisateurs» er både «Budbringer»-regissør Pål Sletaune og «Insomina»-regissør Erik Skjoldbjærg med i kampen om prisen «Camira d'Or», som hvert år deles ut til festivalens beste regidebutant. Prisen er på 300000 franske franc og ekstra pengestøtte til kinolansering i Europa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media