Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske fjellski Made in China

Åsnes flagger ut, Madshus aleine tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare en skifabrikk blir tilbake av en tradisjonsrik norsk industri når Åsnes i Fjaler i Sogn og Fjordane flagger ut til Kina. Madshus er dog amerikanskeid, men har aldri produsert så mange ski på Biri som sist vinter.

Åsnes har tradisjoner fra 1922 og er mest kjent for sine fjellski. Allerede i vår ble deler av produksjonen satt bort til Kina, og etter det siste årsregnskapet forsvinner trolig også resten av produksjonen østover.

- Vi har i grunnen ikke noe annet valg, sier daglig leder Terje Eilertsen til NRK. Skiprodusenten hadde et overskudd på vel 100.000 kroner i 2005, men tallene for 2005 viser et underskudd på over en million kroner.

Utvider

Madshus lager også ski i Kina, Tsjekkia og Russland, men det er bare de billigste barneskiene fra Russland som blir solgt her i landet. Resten av Madshus er Made in Norway.

- Vi har tvert i mot utvidet skiproduksjonen på Biri, og i fjor lagde vi 130.000 par her. Treningsski og racingski til løypebruk er våre viktigste ski. Det er et annet marked enn Åsnes, men for Madshus\' del er vi redd for at selve håndverkskunnskapene blir borte, sier salgs- og markedsdirektør Lars Hanstad ved Madshus til Dagbladet.no.

 EVENTYRERE: 
Eventyreren Rune Gjeldnes (t.h.) gikk 93 dager aleine i Antarktis på Åsnes ski Made in Norway i vinter. Neste gang kan det bli Åsnes Made in China. Her sammen med Torry Larsen under en tidligere ekspedisjon i Sibir. Foto Scanpix.
EVENTYRERE: Eventyreren Rune Gjeldnes (t.h.) gikk 93 dager aleine i Antarktis på Åsnes ski Made in Norway i vinter. Neste gang kan det bli Åsnes Made in China. Her sammen med Torry Larsen under en tidligere ekspedisjon i Sibir. Foto Scanpix. Vis mer
MADE IN NORWAY: Madshus-skiene til Ole Einar Bjørndalen blir lagd på Biri.