Norske fjorder kan bli verdensarv

Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er nominert av Verdens naturvernunion til UNESCOs liste over verdensarv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er nominert til oppføring på UNESCOs liste over verdensarven. Det er Verdens naturvernunion (IUCN)  som står bak anbefalingen, i følge Reuters.

Allerede i 1979 ble bryggen i Bergen og Urnes stavkirke innskrevet som verdensarv. Så fulgte Røros, helleristningene i Alta og Vegaøyan i Nordland. Neste uke blir det klart om de norske fjordene også skal innlemmes på listen som verdensarv.


IUCN begrunner nominasjonen
med at «de to fjordene, som er blant verdens lengste og dypeste, er ansett som erketypiske fjordlandskap».

- De er noen av de mest fantastiske (fjord)landskapene som finnes. Bratte, krystallaktige fjellvegger ruver opp til 1400 meter over den norske sjøen og strekker seg ut ytterligere 500 meter under havoverflaten. Det dramatisk landskapet utfylles av et utvalg av fenomener på land og i vann, deriblant undersjøiske morener og havpattedyr, skriver IUCN i anbefalingen.

Dersom fjordene blir lagt til lista, er regjeringen forpliktet av FN-konvensjonen fra 1972 til å beskytte dem og hindre ødeleggende utvikling i fjordområdene.

UCN har også anbefalt en rekke andre kystlandskap, i tillegg til det egyptiske ørkenlandskapet Wadi al-Hitan, der det finnes fossiler av hvaler med bein, Vrederfort Dome i Sør-Afrika, verdens største nedslagsfelt for meteoritter, og de tropiske skogene i Dong Phayayen-Khao Yai i Thailand, der det finnes mange utrydningstruede arter.

Totalt har UNESCO innlemmet 788 natur- og kulturminner på listen over verdensarven. Listen inkluderer blant annet pyramidene i Egypt og den kinesiske mur.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer
GEIRANGERFJORDEN: Kan havne på samme liste som pyramidene i Egypt og den kinesiske mur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer