Norske fly bombet libyske stridsvogner

Det første norske bombetoktet siden Norge sluttet seg til den internasjonale operasjonen i Libya. SISTE: Nye norske bombetokt nå i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOUDA BAY / OSLO (Dagbladet.no): Norske fly har i dag bombet militære mål i Libya for første gang under den internasjonale operasjonen i landet.

- De to F16-flyene slapp tre bomber, to laserstyrte og en GPS-styrt, mot to libyske stridsvogner nord i Libya, opplyser major Eystein Kvarving fra militærbasen på Souda Bay på Kreta.

- Ingen sivile Han forteller at det ikke var noen sivile i nærheten av stridsvognene da F16-flyene gikk til angrep.

- Jeg har sett et klipp fra et av F16-flyene der man kan se at stridsvogner blit truffet. Jeg kan ikke gå inn på detaljer om de kjørte eller ikke, men utfra det jeg så kan jeg slå fast at det ikke var sivile i umiddelbar nærhet, sier Kvarving til Dagbladet.

Ifølge oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets Operative Hovedkvarter i Bodø skal det være snakk om to stridsvogner. Det vil ikke Kvarving bekrefte.

Samtidig med meldingen om at norske F-16 fly hadde utført sine første bombetokt, bekreftet forsvaret at de norske flyene er ute på nye bombetokt i natt. 

Etter det Dagbladet forstår skal dette også dreie seg om et luft til bakke angrep mot Kadhafis styrker. Av hensyn til soldatenes sikkerhet vil ikke major Kvarving gå ut med detaljer om oppdraget.   

Traff
Før dette hadde de norske soldatene vært ute på to oppdrag i dag.

- Det har vært to oppdrag i dag. Under det første ble det ikke brukt våpen. Dette flyet tok av i 11-tida lokal tid og var tilbake i 16-tida, sier han. På oppdrag nummer to ble våpnene tatt i bruk.

Målene ble truffet, opplyser major Eystein Kvarving fra militærbasen Souda Bay på Kreta. Han vil ikke kommentere om menneskeliv har gått tapt.

- Vi er sikre på at vi har tatt de riktige målene, og ikke opprørerne. Det var ingen sivile i nærheten av målet. Slik vi ser det nå, mener vi at ingen sivile liv har gått tapt, sier han.

Dette var det fjerde norske toktet over Libya. Det ble ikke avfyrt raketter eller sluppet bomber de tre første gangene.

Kadhafis styrker har stort sett gamle russiske stridsvogner av typen T 55 og T62.  Ifølge Tomas Colin Archer, norsk generalløytnant og tidligere generalinspektøren for Luftforsvaret vil bombene de norske styrkene bruker knuse stidsvognene.

- Treffes de av bombene de norske styrkene bruker vil de gå i stykker. De som sitter inne i dem vil antakeligvis dø, sier han til Dagbladet.

Stolt - Oppdraget ble gjennomført for å forhindre ytterligere overgrep mot sivile, sier Kvarving.

Utover at flyene utførte bombingen i Nord-Libya vil han ikke gi flere detaljer.

- Selv er jeg stolt av å være en del av et forsvar om tar del i dette oppdraget. Men jeg er også ydmyk fordi dette er en profesjonell gruppe mennesker. Det er ikke enkelt å bruke våpen som makt på denne måten, sier major Kvarving til Dagbladet.

I krig Med dagens angrep kan Norge nå sies å være i krig. 

- Hvis det iverksettes militære angrep mot mål i Libya i henhold til FN-resolusjonen, da er vi formelt i en mellomstatlig konflikt, og det kalles i dagligtalen krig, sa Jens Stoltenberg til Dagbladet for seks dager siden.

- TRAFF MÅL: Talsmann for de norske styrkene på Kreta, major Eystein Kvarving, sier det ikke var noen sivile i nærheten da de norske F16-flyene bombet flere stridsvogner i Nord-Libya fredag. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet
- TRAFF MÅL: Talsmann for de norske styrkene på Kreta, major Eystein Kvarving, sier det ikke var noen sivile i nærheten da de norske F16-flyene bombet flere stridsvogner i Nord-Libya fredag. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet Vis mer