Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske fly har aldri bombet så mye

Har sluppet over 100 bomber i operasjonen i Libya. Forsvaret mener det er naturlig å anta at norske kampfly har drept personer på bakken.

HAR SLUPPET 100 BOMBER: Her tar et norsk F16-kampfly av fra Souda Bay-basen på Kreta på vei til Libya 4. april. Nå har de norske flyene sluppet mer enn 100 bomber. Foto: EPA/Stefanos Rapanis/Scanpix
HAR SLUPPET 100 BOMBER: Her tar et norsk F16-kampfly av fra Souda Bay-basen på Kreta på vei til Libya 4. april. Nå har de norske flyene sluppet mer enn 100 bomber. Foto: EPA/Stefanos Rapanis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De norske F16-kampflyene har hittil utført drøyt 80 oppdrag over Libya.

- Norske fly har sluppet over 100 bomber over Libya, bekrefter kaptein Brynjar Stordal, kampflystyrkens talsmann på Souda Bay-basen på Kreta, der de norske F16-flyene er stasjonert.

Største bombetokt siden 2. verdenskrig - Vi bikket 100 i går, og har utført oppdrag det siste døgnet. Vi har et intenst operasjonsmønster med fire til åtte oppdrag i døgnet, og operasjonene går 24 timer sju dager i uka. Flyene er inn over Libya på stort sett hvert eneste oppdrag. Vi er fornøyd med hvordan fly, våpen og folk har fungert. For oss er dette eksamen, og så langt ser det bra ut. Det er en A, fortsetter Stordal.

Oberstløytnant og senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter at det er en meget intensiv luft-til-bakke-operasjon, og at det brukes flere bomber i en slik operasjon enn vi har sett tidligere.

HER HOLDER DE TIL: Her står de norske F16-flyene stasjonert på Souda Bay-basen på Kreta. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet
HER HOLDER DE TIL: Her står de norske F16-flyene stasjonert på Souda Bay-basen på Kreta. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet Vis mer

Etter det Dagbladet erfarer er dette det mest massive bombeoppdraget utført av norske styrker siden 2. verdenskrig, men trolig det mest massive utført ved bruk av norske kampfly. Norske fly har vært engasjert i blant annet Afghanistan og Bosnia, men det har vært oppdrag av en annen karakter.

- Jeg vil ikke bruke begrepet rekord, for den blir eventuelt ettertrykkelig slått i dag og i morgen. Men jeg kan si at det er en meget intensiv luft-til-bakke operasjon, og at det brukes mye flere bomber enn vi har sett tidligere. Tidligere har det vært størrre fokus på luft-til-luft-oppdrag, mens det nå er en operasjon som først og fremst har dreid seg om luft-til-bakke-oppdrag, sier Lien til Dagbladet.

Norske F16-fly har også utført enkelte rekognoseringsoppdrag over Libya.

Viktig bidrag Han mener det norske bidraget med seks F16-kampfly er viktig, spesielt nå som Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har signalisert at de trenger enda flere fly.

DELTAR I HYPPIGE BOMBETOKT: De norske F16-kampflyene deltar i fire til åtte operasjoner i døgnet. Foto: Brynjar Stordal/Forsvaret
DELTAR I HYPPIGE BOMBETOKT: De norske F16-kampflyene deltar i fire til åtte operasjoner i døgnet. Foto: Brynjar Stordal/Forsvaret Vis mer

- Per i dag har man gjennomført drøyt 80 oppdrag og man har sluppet mer enn 100 våpen. Målene det er snakk om er plukket ut gjennom en prosess, og det er snakk om viktige militære mål. Det har vært stridsvogner i ferd med å true sivilbefolkningen, rakettutskytningsramper, viktige installasjoner som bunkere, lagere, sheltere, radarer og militære anlegg med ulike funksjoner med betydning for de Kadhafi-kontrollerte styrker.

Forsvaret har hele tiden nektet å opplyse konkret om hvor i Libya de norske flyene har bombet mål, men Lien bekrefter at målene er spredt langs kyststripen og lenger inn i landet. Både vest og lengre øst mot frontlinjen.

- Norge har vært en viktig bidragsyter i først operasjon Oddesey Dawn og senere den Nato-ledede operasjonen Unified Protector, mener Lien.

De norske bombene har drept Han mener det er grunn til å tro at norske bombefly har drept flere personer under Kadhafis kontroll.

- MEGET INTENSIV: Oberstløytnant John Espen Lien, senior talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, bekrefter at operasjonen i Libya er en meget intensiv luft-til-bakke-operasjon, og at det brukes flere bomber i en slik operasjon enn vi har sett tidligere. Foto: Erik Veigård / SCANPIX
- MEGET INTENSIV: Oberstløytnant John Espen Lien, senior talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, bekrefter at operasjonen i Libya er en meget intensiv luft-til-bakke-operasjon, og at det brukes flere bomber i en slik operasjon enn vi har sett tidligere. Foto: Erik Veigård / SCANPIX Vis mer

- Det sier seg selv at om man for eksempel bomber et oppmarkeringsområde for regjeringsstridsvogner at det er naturlig å anta at det også er snakk om personer, sier Lien og fortsetter:

- Det må man innse. Selvfølgelig går det med liv i disse operasjonene som Norge deltar i. Det kan være folk ved radaranlegg, kommandobunkere, stridsvogner, helikopter eller lignende, sier han.

Forsvaret er klar på at de ikke har indikasjoner på at sivile liv kan ha gått tapt under norske bombetokt.

Vis mer

- Etter hvert eneste tokt går vi gjennom videoopptak fra F16-flyene der vi går gjennom bombingen, og vi har ingen indikasjoner på at sivilie liv har gått tapt, sier F16-styrkens talsmann Brynjar Stordal til Dagbladet.

Strenge regler for utvelgelse av mål Utvelgelsen av mål i Libya baserer seg på mange ulike faktorer. Både amerikanske og britiske medier har tidligere meldt at spesialstyrker fra de Frankrike, Storbritannia og USA er inne i Libya for å velge ut mål for luftstyrkene.

Også satilittbilder og fårhåndsplanlegging i form av mål på en liste som trolig de allierte styrkene har hatt lenge. Det er grunn til å tro at noen mål er kartlagt for lenge siden, blant annet da Kadhafi ble bombet i forbindelse Lockerbie-saken.

I tillegg overvåker såkalte AWACS-fly og JSTARS-fly bakken. Dessuten har kampflyene, også de norske, en «pod» som kan få opplysninger. Samme pod brukes av pilotene til å styre de laserstyrte bombene.

BOMBET RADAR: Ovenfor ser du to bilder som viser bombingen av et radaranlegg i Libya. Foto: Forsvaret
BOMBET RADAR: Ovenfor ser du to bilder som viser bombingen av et radaranlegg i Libya. Foto: Forsvaret Vis mer

Under operasjonen i Libya er det svært strenge regler for utvelgelse av mål, spesielt i nærheten av bebyggelser. Dersom det er bygninger sivile kan befinne seg i, er det en svært begrensende faktor.

Siden Nato tok over operasjonen 31. mars, har de allierte flyene utført 2191 tokt der de har bombet mål 890 ganger.

image: Norske fly har aldri bombet så mye
BOMBET BUNKER: Bildene ovenfor viser bombingen av en libysk bunker tatt fra et av de norske F16-flyene. Foto: Forsvaret
BOMBET BUNKER: Bildene ovenfor viser bombingen av en libysk bunker tatt fra et av de norske F16-flyene. Foto: Forsvaret Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!