Norske fly har aldri bombet så mye

Har sluppet over 100 bomber i operasjonen i Libya. Forsvaret mener det er naturlig å anta at norske kampfly har drept personer på bakken.

HAR SLUPPET 100 BOMBER: Her tar et norsk F16-kampfly av fra Souda Bay-basen på Kreta på vei til Libya 4. april. Nå har de norske flyene sluppet mer enn 100 bomber. Foto: EPA/Stefanos Rapanis/Scanpix
HAR SLUPPET 100 BOMBER: Her tar et norsk F16-kampfly av fra Souda Bay-basen på Kreta på vei til Libya 4. april. Nå har de norske flyene sluppet mer enn 100 bomber. Foto: EPA/Stefanos Rapanis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De norske F16-kampflyene har hittil utført drøyt 80 oppdrag over Libya.

- Norske fly har sluppet over 100 bomber over Libya, bekrefter kaptein Brynjar Stordal, kampflystyrkens talsmann på Souda Bay-basen på Kreta, der de norske F16-flyene er stasjonert.

Største bombetokt siden 2. verdenskrig - Vi bikket 100 i går, og har utført oppdrag det siste døgnet. Vi har et intenst operasjonsmønster med fire til åtte oppdrag i døgnet, og operasjonene går 24 timer sju dager i uka. Flyene er inn over Libya på stort sett hvert eneste oppdrag. Vi er fornøyd med hvordan fly, våpen og folk har fungert. For oss er dette eksamen, og så langt ser det bra ut. Det er en A, fortsetter Stordal.

Oberstløytnant og senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter at det er en meget intensiv luft-til-bakke-operasjon, og at det brukes flere bomber i en slik operasjon enn vi har sett tidligere.

Etter det Dagbladet erfarer er dette det mest massive bombeoppdraget utført av norske styrker siden 2. verdenskrig, men trolig det mest massive utført ved bruk av norske kampfly. Norske fly har vært engasjert i blant annet Afghanistan og Bosnia, men det har vært oppdrag av en annen karakter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer