Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske fly på vei til Spania

De første flyene fra Gardermoen har lettet og er på vei til Spania.

 TRE FLY PÅ VEI:Flere tusen nordmenn ble i dag rammet av aksjonen blant flygelederne i Spania som aksjonerte.  Det var lørdag ettermiddag fortsatt mange som ventet på å få fly fra Gardermoen flyplass utenfor Oslo. De første flyene på vei til Spania lettet like over klokken 17.00 i dag. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
TRE FLY PÅ VEI:Flere tusen nordmenn ble i dag rammet av aksjonen blant flygelederne i Spania som aksjonerte. Det var lørdag ettermiddag fortsatt mange som ventet på å få fly fra Gardermoen flyplass utenfor Oslo. De første flyene på vei til Spania lettet like over klokken 17.00 i dag. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kort tid etter at luftrommet over Spania igjen ble åpnet for trafikk lørdag ettermiddag, lettet de første flyene fra Oslo Lufthavn Gardermoen til Spania.

- Tre fly lettet før klokken 17, og flere står for tur, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til NTB.

Aksjoner blant de spanske flygelederne ført til at tusenvis av nordmenn lørdag måtte vente i timer på flyplasser i Norge og Spania.

- Vi har nå fått beskjed om at luftrommet over Spania er åpent for begrenset trafikk igjen, og jobber med få så mange avganger i lufta så raskt som mulig, sier pressetalsmann Karl Peter Gombrii i Norwegian til NTB lørdag ettermiddag.

Norwegian har lørdag i alt 60 avganger til og fra Spania og Skandinavia. I alt er rundt 6.000 passasjerer rammet.

- På grunn av at det kun er en begrenset åpning av luftrommet, blir vi dessverre nødt til å kansellere rundt ti avganger, blant dem to fra Bergen, en fra Rygge og en fra Torp, sier Gombrii.

Måtte snu Blant dem som har ventet lenge på Oslo Lufthavn Gardermoen er Berit Sollien (65) fra Østre Toten, som opplevde at flyet hun satt i måtte gjøre vendereis lørdag formiddag.

- Jeg har aldri opplevd noe lignende. Visst har jeg blitt sittende og vente lenge på Gardermoen, men jeg har aldri vært med på å måtte snu i lufta, sier Sollien.

Sammen med mannen Knut, som er slagrammet og avhengig av rullestol, skulle den erfarne Syden-turisten til Gran Canaria lørdag morgen. Etter drøye to timers reise måtte flyet snu og vende tilbake til Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Det er jo ille nok for voksne, men det blir jo ekstra ille når en reiser sammen med funksjonshemmede eller barn, sier Sollien til NTB.

Sollien var på vei til Gran Canaria sammen med over 200 charterpassasjerer fra Ving, Apollo og Star Tour da flyet måtte snu etter at det hadde passert Irland. Etter timers venting på Gardermoen har passasjerene på dette flyet nå fått beskjed om at de kommer av gårde lørdag, med ny avgangstid klokken 19.

- Vi har også to fly fra Trondheim som måtte snu på vei til Spania, sier informasjonssjef Helen Begby i Apollo til NTB.

Apollo har i alt tolv flyginger til og fra Spania lørdag, og 3.200 passasjerer blir rammet.

Unntakstilstand Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier at de kun avlyste en avgang lørdag, ruteflyet til Malaga.

- Et av våre fly har lettet og er på vei til Las Palmas og et går til Alicante. De åtte charterflygingene SAS foretar for Apollo flyr ned i løpet av kvelden, sier Johansen.

Passasjerene som venter på flyplasser i Spania er ventet til Norge sent i kveld, i natt og søndag.

Kaoset startet fredag da svært mange av landets flygeledere sykmeldte seg. Bakgrunnen er en konflikt om blant annet innstramminger av lønn og arbeidstider. Aksjonen har totalt rammet om lag 300.000 passasjerer.

Flygelederne møtte på jobb igjen lørdag ettermiddag etter at spanske myndigheter innførte unntakstilstand i landet. Det gjorde det blant annet mulig for myndighetene å straffeforfølge flygelederne. Det er første gang siden diktaturet ble avviklet i 1975 at det er innført unntakstilstand i Spania.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!