Norske fly til Kosovo

Seks norske jagerflygere i hver sitt F-16-fly tok i ettermiddag av fra Ørland hovedflystasjon med kurs for NATO-basen Grazzanice nord for Napoli i Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De seks jagerflyene - og en styrke på omkring 210 menn og kvinner - er det norske bidraget til NATOs engasjement i Kosovo-konlikten.

- Jeg er soldat og krigsmann, og er trent til å gjøre en krigsjobb, sa en av de seks flygerne til pressefolkene som fikk være til stede på flystasjonen i forbindelse med avreisen. Han svarte på spørsmål om risikoen ved å delta i eventuelle krigshandlinger i Kosovo, sammenlignet med de øvingsoppdrag han hittil har hatt.

Jagerflygeren sa at han håper at konflikten løses diplomatisk, men at han er forberedt på det verste. Han forsikret at han ikke føler noen redsel for oppdraget, men at det er litt ekstra spenning.

Kan gå galt

- Så lenge det er konflikt, vil det medføre større risiko. Det er helt klart. Jeg er fullstendig klar over at det kan gå galt, sa flygeren som er omkring 30 år, men som ikke fikk røpe verken navn eller hjemsted.

- Er det verdt å sette livet på spill, spurte en journalist.

- Det er et politisk spørsmål som jeg ikke ønsker å kommentere, sa flygeren.

Han opplyste at han har vært i Forsvaret i 10 år, og at han er ugift og barnløs.

Hjelpe flyktninger

Før avreisen til Italia har de norske jagerflygerne hatt et treningsopphold på en base i Nederland. Det nøyaktige antall flygere er ikke oppgitt, men det er tale om minst to per fly. Stasjonssjefen på Ørland, Arnvid Brage Løvbukten sier at de er våre beste flygere.

De siste par ukene har de norske flygerne også fått en innføring i den politiske konflikten som de skal være med på løse, og den historiske bakgrunnen for konflikten.

- Hvis min jobb kan hjelpe flyktninger til å komme hjem, da synes jeg det er fint, sa flygeren som pressen fikk snakke med ved ett av de seks jagerflyene i en hangar på Ørland.

(NTB)