Norske FN-offiserer hadde sex med mindreårige

Forsvarets overkommando har avdekket at FN-offiserer har hatt seksuelt samvær med mindreårige angolske kvinner. Generaladvokaten skal nå vurderere om det er grunnlag for påtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Handlingene som er avdekket er svært uheldige, men jeg vil understreke at det dreier seg om svært få tilfeller, sier major Tor Aarnseth som er pressetalsmann ved Forsvarets overkommando, til NTB.

Påstander

Militærpolitiet har foretatt en intern gransking av FN-observatører som tjenestegjorde i Angola i perioden 1992/93. Bakgrunnen for granskingen er påstander som kom fram i NRK Radio om at FN-observatører har kjøpt seksuelle tjenester av mindreårige jenter i Angola denne perioden.

  - I rapporten går det fram at ingen offiserer har kjøpt seksuelle tjenester. Men det er avdekket noen få tilfeller hvor offiserer har hatt seksuell omgang med kvinner under 18 år, sier Aarnseth.

  Den seksuelle lavalder i Angola er 18 år.

  - Vi ser veldig alvorlig på det som er avdekket, og rapporten vil bli oversendt Generaladvokaten, sier Aarnseth.

Uthengt

Siden tilbaketrekkingen av kubanske styrker startet i Angola, har Norge hatt FN-observatører i landet. I alt 69 offiserer har tjenestegjort i Angola i denne perioden.

 Aarnseth opplyser at offiserene har vært positivt innstilte til den interne granskingen Militærpolitiet har foretatt:

  - Det er svært alvorlig at offiserene har blitt hengt ut som gruppe i denne saken. De har derfor sett nødvendigheten av undersøkelsen, sier majoren.

  Aarnseth opplyser at rutinene for offiserene både når det gjelder skolering, rapportering og debriefing, vil bli gjennomgått og forbedret.

(NTB)