- Norske FN-soldater hjalp libanesiske fanger å flykte

- Fantastisk at alle holdt kjeft om det, sier Odd Karsten Tveit.

OPPDRAGET UTFØRT: De norske Unifil-styrkene i den sørlibanesiske byen Ebel es-Saqi overleverer FN-flagget til sine etterfølgere fra Fiji i 1998. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET
OPPDRAGET UTFØRT: De norske Unifil-styrkene i den sørlibanesiske byen Ebel es-Saqi overleverer FN-flagget til sine etterfølgere fra Fiji i 1998. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Norske FN-soldater hjalp to libanesiske fanger som i 1992 rømte fra et israelsk-kontrollert fengsel i Libanon. Det hevdes i en ny bok.

Det er journalisten og forfatteren Odd Karsten Tveit som beskriver redningsaksjonen i sin nye bok, skriver Aftenposten.

— Dette er det eneste kjente tilfellet av at FN-styrker har hjulpet libanesiske rømlinger. Det er fantastisk at alle holdt kjeft om det som ellers kunne ødelagt for norsk tilstedeværelse i Libanon, sier Tveit.

Norske styrker fryktet at hvis de to fangene ble overlatt til sin egen skjebne, kunne de bli tatt til fange, torturert og muligens drept i det Mossad-kontrollerte Khiam-fengselet i Sør-Libanon.

Derfor ble de to rømte libaneserne i september 1992 kledd opp i norske uniformer og FN-utstyr for deretter bli kjørt forbi israelske soldater og libanesisk milits i et norsk panserkjøretøy ut av israelskokkupert område.

Historien har vært holdt hemmelig i 18 år. Først nå har Tveit fått tillatelse fra Hagrup Haukland, tidligere sjef for NORBATT, den norske bataljonen i Sør-Libanon, til å fortelle om hendelsen.

Tveit hevder også i boken at svenske myndigheter førte den norske regjeringen bak lyset da en nordmann og en svenske ble kidnappet i Libanon i 1988, melder NRK.

Odd Karsten Tveit skriver at norske William Jørgensen og svenske Jan Stening ble løslatt etter at den svenske regjeringen betalte 5 millioner svenske kroner i løsepenger. Men den norske regjeringen var ikke informert.

Pengene hentet svenskene fra et hemmelig fond i forsvarsdepartementet, hevder Tveit.

(NTB)