Norske foreldre er lykkeligere enn andre - grunnen forbløffer amerikanske forskere

- Ikke akkurat noen bombe, sier norsk ekspert. 

Oslo, Norway 20150309.
Illustrasjoner til barnehage. Barnehagebarn.
Barnehagebarn. Småbarn.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo, Norway 20150309. Illustrasjoner til barnehage. Barnehagebarn. Barnehagebarn. Småbarn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Amerikansk forskning har lenge pekt på at foreldre er mer ulykkelige enn personer som ikke har barn.

En ny stor studie fra 22 land, viser imidlertid at det er stor forskjell fra land til land.Amerikanske foreldre er de minst lykkelige, mens i Norge og Ungarn er foreldre faktisk lykkeligere enn ikke-foreldre.Det skriver forsker og psykologiprofessor Jennifer Glass ved University og Texas i et sammendrag av forskningen.Det har en enkel forklaring - som forskerne har kommet fram til etter å ha sammenlignet de forskjellige landenes familiepolitikk.- Det vi fant var forbløffende. De negative effektene av foreldreskap på lykke kan helt forklares ved tilstedeværelse eller fravær av sosialpolitikk som gjør at foreldre bedre kan kombinere lønnet arbeid med familieforpliktelser. Og dette gjaldt både for mødre og fedre. I land med bedre familiepolitiske «pakker» var det ingen forskjell mellom foreldre og ikke- foreldre, skriver Glass.

Ikke noen bombeBlant annet har de sett på varighet av foreldrepermisjon og hva foreldre får utbetalt, hvor mange feriedager og sykedager som er garantert ved lov, kostnaden for barnehage for en gjennomsnittlig toåring i prosent av medianlønnen i landene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer