Norske foreldre er lykkeligere enn andre - grunnen forbløffer amerikanske forskere

- Ikke akkurat noen bombe, sier norsk ekspert. 

Oslo, Norway 20150309.
Illustrasjoner til barnehage. Barnehagebarn.
Barnehagebarn. Småbarn.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo, Norway 20150309. Illustrasjoner til barnehage. Barnehagebarn. Barnehagebarn. Småbarn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikansk forskning har lenge pekt på at foreldre er mer ulykkelige enn personer som ikke har barn.

En ny stor studie fra 22 land, viser imidlertid at det er stor forskjell fra land til land.
Amerikanske foreldre er de minst lykkelige, mens i Norge og Ungarn er foreldre faktisk lykkeligere enn ikke-foreldre.

Det skriver forsker og psykologiprofessor Jennifer Glass ved University og Texas i et sammendrag av forskningen.

Det har en enkel forklaring - som forskerne har kommet fram til etter å ha sammenlignet de forskjellige landenes familiepolitikk.

- Det vi fant var forbløffende. De negative effektene av foreldreskap på lykke kan helt forklares ved tilstedeværelse eller fravær av sosialpolitikk som gjør at foreldre bedre kan kombinere lønnet arbeid med familieforpliktelser. Og dette gjaldt både for mødre og fedre. I land med bedre familiepolitiske «pakker» var det ingen forskjell mellom foreldre og ikke- foreldre, skriver Glass.

Ikke noen bombe
Blant annet har de sett på varighet av foreldrepermisjon og hva foreldre får utbetalt, hvor mange feriedager og sykedager som er garantert ved lov, kostnaden for barnehage for en gjennomsnittlig toåring i prosent av medianlønnen i landene.

Ut fra dette har de lagd en indeks, som kombinerer alle de forskjellige variablene, og korrigert resultatet mot landenes fruktbarhetsrate og bruttonasjonalprodukt, for å justere for generelle forskjeller i velstand mellom land.

Forskningen er blant annet omtalt i det internasjnoale businessmagasinet Quartz, som skriver at funnene vil bli publisert i forskningstidsskriftet American Journal of Sociology.

At Norge kommer bedre ut enn andre land, kommer ikke som noen bombe på forsker Thomas Hansen ved NOVA, selv om det «forbløffer» de amerikanske forskerne.

Han har i en årrekke forsket på foreldres lykkefølelse, og sier foreldre i Norden generelt virker å være lykkeligere enn i andre land, nettopp på grunn av sosialpolitiske virkemidler.

Norske menn bidrar mer

Det er imidlertid ikke den eneste forklaringen. Hansen peker også på at norske menn er i toppen når det gjelder å bidra i hjemmet, både når det gjelder omsorg for barn og husarbeid.

- Sånn er det for eksempel overhodet ikke i USA, hvor kvinner blir mer skviset, forklarer han.

Det betyr likevel ikke at man blir mer lykkelig av å ha barn - bare at forskjellen mellom foreldre- og ikke-foreldre er mindre i Norge enn i andre land.

- Det er en ganske utbredt antakelse blant folk at man er lykkeligere med barn, men forskningen viser at man jevnt over faktisk har det bedre uten
. Det er også en antagelse om at man er mer utsatt for å bli deprimert og ensom når man blir eldre hvis man ikke har barn, men det er det lite hold for i litteraturen. Da virker det mer viktig om man har partner, venner eller god helse, sier Hansen.

Spiller liten rolle

Norsk forskning på området viser at det er liten forskjell mellom foreldre og ikke-foreldre i 20-30-årene, selv om noen undersøkelser riktignok viser at foreldre blir mer tilfreds over tid.

Forskning NOVA har gjort tidligere, har også antydet at norske foreldre er lykkeligere enn ikke-foreldre, men Hansen sier forskjellene er svært små.

Han konkluderer derfor med at foreldreskap rett og slett spiller liten rolle for nordmenns lykkefølelse.

- Folk har nok et litt urealistisk bilde av foreldrelykke, men det må understrekes at det sannsynligvis er store individuelle forskjeller. Noen er nok lykkeligere fordi de har barn, mens noen vil være mindre lykkelige nettopp fordi de har barn, forklarer Hansen.