Norske forskere fant steingammel hodeskalle på oversvømt gravplass

- Datert til å være 8600 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tre uker har arkeologer og forskere fra Norsk Maritimt Museum gravd i sjøen ved Hummervikholmen i Søgne, sørøst for Kristiansand.

Og nå har de funnet det som viser seg å være Norges eldste hodeskalle.

- Den er datert til å være 8600 år gammel, forteller forsker og ansvarlig leder for undervannsutgravinga Pål Nymoen ved Norsk Maritimt Museum til Dagbladet.

- Hodebegravelse Han forteller at de også har funnet mellom tolv og femten menneskebein, og tre andre hodeskaller.

- Det virker som om menneskebeinene er slengt litt vilkårlig rundt, og det mangler også en del bein. Hodene er derimot plassert nede i et torvlag, og vi tror vi kan ha funnet en oversvømt gravplass fra en forhistorisk hodebegravelse, sier Nymoen.

- Veit dere om hodebegravelser var et vanlig ritual for 8600 år siden?

- Gravplasser som er så gamle er ufattelig sjeldne, men i Sverige har man også funnet et gravsted fra omtrent samme tidsepoke, og også der var hoder plassert på denne måten, sier Nymoen.

- Ikke primitive Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum sier til NRK at funnene er av den aller første befolkningen langs kysten i landet.

- Dette er den eldste delen i Norges historie. De har vært knyttet til havet og hatt mye av livet sitt på sjøen i båter og i strandsonen. Folkene har hatt god kontakt med omverden og har visst hva som foregikk på Vestlandet og østover. De var ikke primitive, sier Glørstad til NRK.

Hytteier fant skalle Utgravingene på Søgne startet etter at en hytteeier på 90-tallet tilfeldig fant en gammel hodeskalle ved sjøen. Funnet som ble gjort da viste deg å være ett av de eldste i landet.

Levningen fikk navnet «Sol» og tilhørte en steinalderkvinne.

Under steinalderen var havnivået langs norskekysten for det meste betydelig høyere enn i dag. Forskerne vet også at det langs flere strekninger finnes store områder som tidligere var tørt land men som nå ligger under vann.

OVERSVØMT GRAVPLASS: Forskerne tror ikke at det var sjø på utgravinbsstedet da levningene ble plassert der. Under steinalderen var havnivået langs norskekysten for det meste betydelig høyere enn i dag. Forskerne vet også at det langs flere strekninger finnes store områder som tidligere var tørt land men som nå ligger under vann. Foto: Pål Nymoen, Norsk Maritimt Museum.
OVERSVØMT GRAVPLASS: Forskerne tror ikke at det var sjø på utgravinbsstedet da levningene ble plassert der. Under steinalderen var havnivået langs norskekysten for det meste betydelig høyere enn i dag. Forskerne vet også at det langs flere strekninger finnes store områder som tidligere var tørt land men som nå ligger under vann. Foto: Pål Nymoen, Norsk Maritimt Museum. Vis mer

Ifølge Store Norske Leksikon viser registreringer Norsk Maritimt Museum gjorde på funnstedet i Søgne at det er grunn til å anta at det dreier seg om begravelser på det som en gang var ei strandslette som seinere ble oversvømt.

Det er Kulturhistorisk museum og Norsk maritimt museum står for utgravingene, som har fått en prislapp på  1,2 millioner kroner. Til sammen skal om lag 36 kubikkmeter med sjøbunnmasse gjennomsøkes.

Hermetisk i vann Steinalder er en betegnelse arkeologer har brukt fordi det hovedsakelig er ting laget av stein som fortsatt finnes bevart fra denne tiden, skriver Norsk Maritimt Museum på sine nettsider.

På land er det som oftest surt jordsmonn med for dårlige bevaringsforhold til at ting laget av andre materialer enn stein kan finnes bevart etter så mange tusen år, men under vann er det annerledes.

- Under vann kan det i heldige tilfeller ha oppstått nærmest hermetiske forhold, der det til og med finnes muligheter for at også organisk materiale, eksempelvis av bein og tre er bevart, selv fra den eldste steinalder, skriver Norsk Maritimt Museum.

STEINALDEREN: Den eldste av hodeskallene som forskerne har funnet ved Søgne er datert til å være 8600 år gammel - altså fra steinalderen. Funnet er fra den aller første befolkningen langs kysten i landet, tror forskerne. Foto: Pål Nymoen, Norsk Maritimt Museum.
STEINALDEREN: Den eldste av hodeskallene som forskerne har funnet ved Søgne er datert til å være 8600 år gammel - altså fra steinalderen. Funnet er fra den aller første befolkningen langs kysten i landet, tror forskerne. Foto: Pål Nymoen, Norsk Maritimt Museum. Vis mer