Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske forskere får bruke vev fra aborterte fostre. Det liker KrF svært dårlig

- Vi må aldri gjøre et påbegynt menneskeliv til et middel, verken for forskningen eller annet.

REAGERER: Olaug Bollestad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REAGERER: Olaug Bollestad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF reagerer kraftig på at et norsk forskningsprosjekt skal få bruke fostervev fra planlagte aborter.

Det er over 15 år siden Stortinget endret loven som åpner for bruk av fostervev i forskning, men først nå blir muligheten brukt.

Ifølge Vårt Land har professor Laurence Bindoff ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus fått godkjent søknad om å bruke fostervev i et medisinske prosjekt. Forskningsprosjektet er navngitt «Sammenligning av mitokondrie DNA i stamcelle og fostervev».

KrF-nestleder Olaug Bolle­stad, som også er nestleder i Stortingets helsekomité, er overrasket:

– Dette trodde jeg var en «ikke-sak» fordi det ikke har vært interesse fra forskere for denne metoden, sier Bollestad.

– Vi må aldri gjøre et påbegynt menneskeliv til et middel, verken for forskningen eller annet.

Professor Bindoff sier prosjektet ikke er mulig å gjennomføre om han ikke kan få bruke vev fra fostre. Han sier også at han har holdt seg godt innenfor regelverket.

Det har tatt lang tid å få prosjektet godkjent, nettopp fordi det er et er høye krav og etiske problemstillinger å ta hensyn til.

De to hovedkravene er et strengt krav om samtykke fra kvinnen som har abortert og dessuten at «materialet skal komme fra en godkjent fostervevsbank (fra provosertaborterte fostre)».

Professor Bindoffs prosjekt oppfyller begge krav. Både REK Vest – Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk og Helse­direktoratet har godkjent prosjektet.

Bindoff sier at en abort er en forferdelig avgjørelse­ for en kvinne å ta, men at å samtykke til å bruke fostervev i ­medisinsk forskning kanskje oppleves som at man kan være til nytte, selv i en vanskelig situasjon.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling