Norske forskere har avslørt nervetrådenes hemmelighet og celledelingens mysterium

Forskningsrådets pris for fremragende forskning til kreftprofessor Harald Stenmark.

VIKTIGE KREFTFUNN: Kreftforsker Harald Alfred Stenmark og kollegene har flere banebrytende publikasjoner bak seg. De har avdekket hvordan de to nye cellekjernene blir dannet igjen og lukket igjen etter celledeling, og de har oppdaget hvordan nervetrådene blir til. Foto: Camilla Raiborg
VIKTIGE KREFTFUNN: Kreftforsker Harald Alfred Stenmark og kollegene har flere banebrytende publikasjoner bak seg. De har avdekket hvordan de to nye cellekjernene blir dannet igjen og lukket igjen etter celledeling, og de har oppdaget hvordan nervetrådene blir til. Foto: Camilla Raiborg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Årets Møbius 2015, Forskningsrådets pris for fremragende forskning, går til kreftforsker Harald Alfred Stenmark.

- Stenmark har gjort funn som vekker oppmerksomhet internasjonalt og kan bli viktig for behandling av kreft og andre sykdommer. Men han får også prisen fordi han har greid å bygge opp et verdensledende forskningsmiljø ved Senter for kreftbiomedisin, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet, til Dagbladet.

Harald Stenmark er professor ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo og har en bistilling som professor ved Det medisinske fakultet, NTNU. Han er også leder for Senter for kreftbiomedisin ved Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus.

Forskningsrådets pris for fremragende forskning er på 1 million kroner.

Banebrutende funn Juryen trekker fram at Stenmark har gjort viktige oppdagelser om regulering av cellevekst og celledeling, mekanismer for å ta opp og transportere proteiner i celler og hvordan signaliseringsprosesser i cellen henger sammen med disse prosessene.

Prisvinneren har også bidratt vesentlig til forståelsen av nedbrytningsprosessene i cellene, heter det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.