Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske forskere har avslørt nervetrådenes hemmelighet og celledelingens mysterium

Forskningsrådets pris for fremragende forskning til kreftprofessor Harald Stenmark.

VIKTIGE KREFTFUNN: Kreftforsker Harald Alfred Stenmark og kollegene har flere banebrytende publikasjoner bak seg. De har avdekket hvordan de to nye cellekjernene blir dannet igjen og lukket igjen etter celledeling, og de har oppdaget hvordan nervetrådene blir til. Foto: Camilla Raiborg
VIKTIGE KREFTFUNN: Kreftforsker Harald Alfred Stenmark og kollegene har flere banebrytende publikasjoner bak seg. De har avdekket hvordan de to nye cellekjernene blir dannet igjen og lukket igjen etter celledeling, og de har oppdaget hvordan nervetrådene blir til. Foto: Camilla Raiborg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets Møbius 2015, Forskningsrådets pris for fremragende forskning, går til kreftforsker Harald Alfred Stenmark.

- Stenmark har gjort funn som vekker oppmerksomhet internasjonalt og kan bli viktig for behandling av kreft og andre sykdommer. Men han får også prisen fordi han har greid å bygge opp et verdensledende forskningsmiljø ved Senter for kreftbiomedisin, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet, til Dagbladet.

Harald Stenmark er professor ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo og har en bistilling som professor ved Det medisinske fakultet, NTNU. Han er også leder for Senter for kreftbiomedisin ved Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus.

Forskningsrådets pris for fremragende forskning er på 1 million kroner.

Banebrutende funn Juryen trekker fram at Stenmark har gjort viktige oppdagelser om regulering av cellevekst og celledeling, mekanismer for å ta opp og transportere proteiner i celler og hvordan signaliseringsprosesser i cellen henger sammen med disse prosessene.

Prisvinneren har også bidratt vesentlig til forståelsen av nedbrytningsprosessene i cellene, heter det.

Stenmark og kollegene har flere banebrytende publikasjoner bak seg. De har avdekket hvordan de to nye cellekjernene blir dannet igjen og lukket igjen etter celledeling, og de har oppdaget hvordan nervetrådene blir til.

- Hva tenker du om å motta denne prisen?

- Det føles som en stor ære, særlig når man leser lista over tidligere prisvinnere, sier Harald Stenmark.

- Hvilken betydning ser du av dine funn på kortere og lengre sikt?

- På kort sikt har våre funn gjort at vi har et mer komplett bilde av hvordan viktige cellulære prosesser foregår, og hvordan kreft kan utvikle seg dersom noe går galt med disse prosessene. På lang sikt håper vi at våre funn vil bidra til å finne nye angrepspunkter for kreftbehandling, sier kreftprofessoren.

- Hva blir det neste viktige å fokusere på for deg og dine kolleger?

- Jeg vil nevne to ting, basert på våre nylige artikler i Nature: Studere hvordan utløpere som sendes ut fra kreftceller bidrar til spredning av kreft (metastasering), og studere hvordan feil under celledelingen fører til DNA-skade og kreftutvikling, sier Stenmark.

- Veldig stolte Det medisinske fakultetet på Universitetet i Oslo jubler over den prestisjetunge prisen til sin forsker.

- Vi er veldig stolte av at Harald Stenmark har fått Forskningsrådets pris for fremragende forskning. Stenmark er en forsker i verdensklasse, han har en sterk internasjonal posisjon og er beundret og respektert, sier dekan Frode Vartdal ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Vartdal mener prisen er velfortjent, og viser til at Stenmark og hans kolleger står bak viktige vitenskapelige bidrag i forståelsen av hvordan celler kan utvikle seg, for eksempel til kreftceller.

- I tillegg er Stenmark en generøs forskningsleder som er opptatt av at yngre forskere får utvikle seg og blomstre. Han skaper entusiasme og arbeidsglede i forskermiljøet.

FÅR GJEV PRIS: Kreftforsker Harald Alfred Stenmark. Foto: Terje Heiestad
FÅR GJEV PRIS: Kreftforsker Harald Alfred Stenmark. Foto: Terje Heiestad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling