Norske forskere i klimakrig

3000 e-poster på avveie viser hvordan forskere snakker sammen. Nå hagler konspirasjonsteoriene.

KLIMAKRIG: Her demonstrerer klimaaktivister i Bangkok. En massiv e-postlekkasje har gitt klimaskeptikerne vann på mølla. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/Scanpix
KLIMAKRIG: Her demonstrerer klimaaktivister i Bangkok. En massiv e-postlekkasje har gitt klimaskeptikerne vann på mølla. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Konflikten mellom klimaforskere og deres kritikere er tilspisset etter et hackerangrep mot klimainstituttet til britiske East Anglia University (CRU) i forrige uke. Tusenvis av e-postutvekslinger mellom forskere fra klimainstituttet og kolleger fra hele verden, også fra Norge, ble stjålet og lastet opp til en server og deretter spredd. Først til klimakritiske blogger, deretter til avisene.

- Klimaets Watergate
De ivrigste klimakritikerne mener e-postene viser klimaforskere som jukser i faget, hemmeligholder og konspirerer. Klimaforskerne benekter anklagene på det sterkeste.

- Dette er klimaforskningens Watergate, sier klimaskeptiker og kjemiprofessor Olav Kvalheim ved Universitetet i Bergen.

- Det kan være, men det er vi som er ofrene, svarer klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.

Han er en av flere norske forskere hvis navn dukker opp i dokumentene, som er lagt ut søkbare her.

De rundt 3000 e-postutvekslingene inneholder faglige diskusjoner, dagligdagse betraktninger og sleivete kommentarer mellom kolleger. Noen av dem kan se mistenkelige ut. Wall Street Journal har laget en liste over de mailene som de mener peker seg ut, og Telegraph en tilsvarende over de mest oppsiktsvekkende sitatene.

«Edderkopp»
Leder for Bjerknes senter for klimaforskning i Bergen, Eystein Jansen er den nordmannen som dukker hyppigst opp. Olav M. Kvalheim, som er tilknyttet Universitetet i Bergen som professor i kjemi, sparer ikke på kruttet.

HYPPIG NEVNT: Eystein Jansen, professor og direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Foto: Bjerknessenteret
HYPPIG NEVNT: Eystein Jansen, professor og direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Foto: Bjerknessenteret Vis mer

- Mailene mellom disse klimaforskerne viser at de bevisst og i god konspiratorisk ånd har prøvd å kontrollere de vitenskapelige journalene for å hindre kritikere i å publisere. De viser også hvordan de prøver å hindre at kritiske artikler skal komme med i review-prosessen som fører fram til klimapanelets rapporter. Videre at de heller sletter data enn å la andre forskere etterprøve deres konklusjoner og at de faktisk har manipulert data for å fremme sin sak, hevder Kvalheim i en e-post til Dagbladet.

Til sist skriver han at Jansen er den norske edderkoppen i nettverket, siden hans navn figurerer oftest av de norske forskerne.

- Har liten peiling
Eystein Jansen er forbauset over de harde ordene fra Olav M. Kvalheim.

- Hvis han skriver at jeg er en slags edderkopp, er ikke det særlig kollegialt. Det grenser mot det injurierende. Dette må Kvalheim konkretisere og dokumentere, sier han.

- Kvalheim må mene hva han vil, men han har liten peiling på klima.

Jansen står for alt han har skrevet, og sier at han ikke har noe å skamme seg over.

KLIMAETS WATERGATE? Klimaskeptikere sammenligner lekkasjen med gigantavsløringen om president Nixon. Foto: AP/Scanpix
KLIMAETS WATERGATE? Klimaskeptikere sammenligner lekkasjen med gigantavsløringen om president Nixon. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Så vidt jeg kan se, har jeg ikke skrevet noe som er problematisk. Jeg har bidratt med mail i to anledninger. Den ene var i forbindelse med en EU-søknad der vi samarbeidet med CRU og fikk avslag, noe vi var ganske sure for. Den andre var da jeg var koordinerende forfatter av et kapittel i hovedrapporten til FNs klimapanel, der det også deltok folk fra CRU. Klart vi har hatt korrespondanse, men dette har vært helt alminnelig faglig aktivitet, sier Jansen.

«Triks»
De e-postene som har fått kritikerne til å sperre opp øynene, er blant annet en fra klimaforsker og direktør ved CRU, Phil Jones i 1999, der han forteller at han har brukt et «triks» skapt av en annen forsker, Michael Mann, for å gjemme en temperaturnedgang. En e-post der Jones ber kollega Mann om å slette noen eposter sendt til en tredje forsker angående den siste rapporten til klimapanelet.

En e-post fra 2004 der Mann omtaler kritikere som idioter, og en fra i høst der forsker Kevin Trenberth uttrykker frustrasjon over at de ikke klarer å forklare manglende oppvarming i en viss tidsperiode. Universitetet i East Anglia har bekreftet hacket og politiet etterforsker saken. Forskerne bekrefter selv at e-postene er ekte, men ser på dem med helt andre øyne enn klimakritikerne.

Michael Mann sier til The Times at ordet «trick» i denne sammenhengen betyr en smart måte å gjøre noe på, og ikke juks. Det hele handlet om klimamålinger ved hjelp av treringer, som har vist seg å by på vitenskapelige problemer
.

Phil Jones sier til the Telegraph at påstandene om en konspirasjon er vås, og at verken han eller hans universitet har tuklet med eller slettet forskningsdata for å sannsynliggjøre at den globale oppvarmingen er menneskeskapt.

Flåsete
Han vedgår at ordvalget i noen mailer kan ha vært flåsete, men at det var skrevet i frustrasjon i opphetede øyeblikk. Professoren forteller at har mottatt trusler, og at de siste dagene har vært de verste i hans yrkesmessige liv.

Rasmus Benestad mener det er klimaforskerne som er ofrene i denne saken.

- FORSKERNE ER OFRE: Sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt, her fotografert ved en tidligere, festlig anledning. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .
- FORSKERNE ER OFRE: Sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt, her fotografert ved en tidligere, festlig anledning. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX . Vis mer

- Det er begått lovbrudd mot klimaforskere her. Dette er ganske komisk, ganske absurd, men også ganske alvorlig. Det viser hvilket press klimaforskere er utsatt for, sier Benestad.

Han mener e-postene først og fremst viser at også klimaforskere er mennesker, som havner i personkonflikter og sier dumme ting. De faglige temaene som blir trukket fram, er godt forklart i tidsskriftene allerede, mener Benestad, men erkjenner at klimaforskningen kan bli bedre på åpenhet.

Ikke tilfeldig
- Phil Jones opplever problemer nå fordi man ikke uten videre kan viderebringe data man har kjøpt fra andre institutter. Personlig mener jeg at det er uheldig med kioskvirksomhet rundt målinger og data. Ikke fordi det er snakk om juks, men fordi man må betale for å få ut informasjonen. I USA og Norge skal alt som skattebetalerne ha betalt for, legges ut offentlig. Det vil nok presse seg fram en ny praksis her, og vi arbeider med å få til et nettverk der alle skal dele informasjon, sier Benestad.

Les forklaringen fra klimaforskerne på realclimate.org.

7 - 18 desember samles forskere, forhandlere og politikere i København for å forsøke å få til en ny klimaavtale. Forskerne tror ikke timingen for hackingen og den påfølgende lekkasjen er tilfeldig.

- Nei, det tror jeg tror ikke. Dette er gjort for å ta fokuset vekk fra hovedproblemet. Men noen e-postutvekslinger endrer ikke flere tusen forskningsresultater, eller det faktum at havet stiger og temperaturen øker på jorda, sier Bjerknes-leder Eystein Jansen.

POLIS: Minker, ifølge klimaforskerne. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
POLIS: Minker, ifølge klimaforskerne. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer