Norske forskere kan ha løst ME-gåten

- Det er håp, sier Olav Mella.

GIR HÅP: Avdelingsdirektør og professor Olav Mella og overlege dr.med. Øystein Fluge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen.
GIR HÅP: Avdelingsdirektør og professor Olav Mella og overlege dr.med. Øystein Fluge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To norske kreftleger ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen kan ha funnet en fungerende behandling av sykdommen ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom.

De to forskerne har gjennomført et forsøk på 30 norske ME-pasienter, og to tredeler av dem som fikk behandlingen ble bedre, melder TV 2. Mange ble friske.

- Vi ser helt klare effekter. Det er håp, sier professor og avdelingsoverlege Olav Mella ved sykehusets kreftavdeling.

Kreft og ME Sammen med overlege Øystein Fluge har han skrevet en forskningsrapport som onsdag ble publisert i det medisinske tidsskriftet PLoS ONE.

Forskningen startet da de behandlet en pasient som både hadde lymfekreft og diagnosen ME. Som en del av kreftbehandling fikk pasienten antistoffet Rituximab. Etter en stund ble ME-symptomene dramatisk svekket.

Halvparten av ME-pasientene studien rapporten er basert på, fikk saltvann. Den andre halvparten fikk Rituximab, ingen av dem visste hvem som fikk hva. Ti av de 15 som fikk medisinen opplevde en bedring etter mellom fire og sju måneder, og hos ni av ti av disse var bedringen ifølge forskerne «kraftig».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer