<strong>GIR HÅP:</strong> Avdelingsdirektør og professor Olav Mella og overlege dr.med. Øystein Fluge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen.
GIR HÅP: Avdelingsdirektør og professor Olav Mella og overlege dr.med. Øystein Fluge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer

Norske forskere kan ha løst ME-gåten

- Det er håp, sier Olav Mella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To norske kreftleger ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen kan ha funnet en fungerende behandling av sykdommen ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom.

De to forskerne har gjennomført et forsøk på 30 norske ME-pasienter, og to tredeler av dem som fikk behandlingen ble bedre, melder TV 2. Mange ble friske.

- Vi ser helt klare effekter. Det er håp, sier professor og avdelingsoverlege Olav Mella ved sykehusets kreftavdeling.

Kreft og ME Sammen med overlege Øystein Fluge har han skrevet en forskningsrapport som onsdag ble publisert i det medisinske tidsskriftet PLoS ONE.

Forskningen startet da de behandlet en pasient som både hadde lymfekreft og diagnosen ME. Som en del av kreftbehandling fikk pasienten antistoffet Rituximab. Etter en stund ble ME-symptomene dramatisk svekket.

Halvparten av ME-pasientene studien rapporten er basert på, fikk saltvann. Den andre halvparten fikk Rituximab, ingen av dem visste hvem som fikk hva. Ti av de 15 som fikk medisinen opplevde en bedring etter mellom fire og sju måneder, og hos ni av ti av disse var bedringen ifølge forskerne «kraftig».

Autoimmun Blant de 15 som fikk saltvann fikk to betydelig effekt, mens én av dem opplevde kraftig forbedring.

Funnene presentert i rapporten tyder på at ME ikke er en psykisk sykdom, men en autoimmun sykdom, altså en fysisk sykdom der immunforsvaret angriper kroppen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer