Passiv røyking, brystkreft

Norske forskere med banebrytende funn

For første gang har forskere klart å påvise en sammenheng mellom eksponering for passiv røyking i barndommen og brystkreft. - Vi var overrasket over å finne en så sterk sammenheng, sier norsk professor.

PASSIV RØYKING: Jenter som utsettes for passiv røyking i barndommen har økt risiko for å utvikle brystkreft som voksne, slår norske forskere fast. Foto: Pa Photos/NTB
PASSIV RØYKING: Jenter som utsettes for passiv røyking i barndommen har økt risiko for å utvikle brystkreft som voksne, slår norske forskere fast. Foto: Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert

At ikke bare røyking, men også passiv røyking gir økt risiko for lungekreft og hjerteinfarkt har vært kjent lenge.

Nå har forskere ved Universitetet i Tromsø funnet ut at jenter som ble utsatt for passiv røyking i barndommen, har økt risiko for å utvikle brystkreft flere tiår senere, skriver Forskning.no.

De norske forskerne legger ikke skjul på at de har gjort banebrytende funn, i studien som er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet International Journal of Epidemiology.

«Så vidt vi vet, er vår studie den første til å estimere andelen av brystkreft hos aldri-røykere som kan tilskrives eksponering for passiv røyking fra foreldre i barndommen», skriver forskerne.

TUNGT: Anton (10) fikk kreft i 2019. Det har vært tøft for ham og familien. De forteller om opplevelsen til Dagbladet. Reporter: Sondre Andreas Wedøe Nodland. Foto/video: Hans Erik Velog. Vis mer

1 av 10

Studien omfatter i alt 45 923 kvinner som selv aldri har røyket, født mellom 1929 og 1957. To tredeler av dem hadde vært utsatt for passiv røyking i barndommen.

2185 av kvinnene ble diagnostisert med brystkreft i løpet av 27 år.

1493 (243/100 000) av kvinnene som fikk brystkreft, var blant dem som hadde vært utsatt for passiv røyking av foreldrene i barndommen, mens bare 692 (217/100 000) brystkrefttilfeller oppsto blant dem som svarte at de ikke hadde vært utsatt for dette.

Ser man bare på gruppa som var utsatt for foreldrenes røyking i barndommen, finner forskerne at ett av 10 brystkrefttilfeller kan tilskrives denne eksponeringen.

For hele studiepopulasjonen på nær 46 000 kvinner, finner forskerne at ett av 14 brystkrefttilfeller kan knyttes til passiv røyking i barndommen.

Dette tilsvarer sju prosent av alle brystkrefttilfellene, og er et alvorlig funn, tatt i betraktning at brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner i Norge og den hyppigst forekommende kreftsykdommen av alle på verdensbasis.

Ifølge tall fra Kreftregisteret ble 3424 kvinner i Norge diagnostisert med brystkreft i 2020.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

- Overrasket

- Biologisk sett, hadde vi ventet å finne en liten økning i antall brystkrefttilfeller, for ved passiv røyking utsettes man for mange av de samme kreftfremkallende stoffene som ved røyking. Brystvevet er veldig utsatt for påvirkning av kreftfremkallende stoffer før og under utvikling i puberteten, sier professor ved UiT Norges arktiske universitet og førsteforfatter av studien, Inger Torhild Gram, til Dagbladet.

Hun legger til:

- Vi var overrasket over å finne en så sterk sammenheng som vi fant mellom passiv røyking og brystkreft, sier Gram.

Forskerne kontrollerte analysene sine for alder og andre etablerte risikofaktorer for brystkreft, slik at de kunne sammenlignes direkte. Disse faktorene er blant annet antall barn, alder ved første fødsel, høy BMI, alkoholinntak og brystkreft i nærmeste familie, forteller professoren.

Kreftsyke Jane Marzewski (30) rører den ellers så beinharde dommeren Simon Cowel i «Americas Got Talent». Video: NBC Vis mer

- Positivt

I den ferske forskningsartikkelen skriver forskerne at det er en styrke ved studien at de har sett på et stort antall tilfeller av brystkreft som har oppstått etter kjent eksponering for passiv røyking fra foreldre i barndommen, i en populasjon av kvinner som aldri selv har røyket.

- Det ligger så absolutt noe positivt i våre funn. At barn blir utsatt for passiv røyking, er det jo mulig å gjøre noe med. I Norge har vi kommet langt når det gjelder dette, så man kan etter hvert forvente å se en nedgang i norske brystkrefttilfeller siden barn i dag i mindre grad utsettes for passiv røyking, sier Gram.

Hun er glad for at forskningsartikkelen deres er publisert i et så vel ansett tidsskrift som International Journal of Epidemiology.

- Vi vil jo gjerne at studien vår leses i deler av verden hvor det er en høy andel av daglige røykere, sier Gram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer