Coronaviruset

Norske forskere med viktig funn

Har funnet årsak til at noen blir sykere enn andre av covid-19.

NORSKE FUNN: Norske forskere har funnet svar på hvorfor noen blir alvorlig syke av covid-19, mens andre klarer seg bedre. Foto: MARVIN RECINOS/AFP/NTB Scanpix
NORSKE FUNN: Norske forskere har funnet svar på hvorfor noen blir alvorlig syke av covid-19, mens andre klarer seg bedre. Foto: MARVIN RECINOS/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) og Vestre Viken HF rapporterer at de har gjort viktige funn om hvorfor noen pasienter blir sykere enn andre av covid-19, skriver Dagens Medisin.

De norske forskerne peker på at et overaktivert immunsystem kan forverre sykdomsforløpet, og mener dette bør få følger for hvordan nye studier skal utformes og medisiner evalueres.

- Det er fantastisk at norske pasienter kan bidra til å oppdage noe som kan bli viktig for å behandle covid-19-infeksjon, sier Søren Erik Pischke, overlege ved Akuttklinikken og forsker ved OUS og Universitetet i Oslo (UiO) til Dagens Medisin.

Svært viktig

Funnet han og kollegene har gjort, handler i bunn og grunn om at hvor syke folk blir av covid-19 ikke er relatert til smittedosen de har fått i seg, men om hvor aktivert pasientens immunsystem blir av SARS-Cov-2-viruset.

- I starten hadde også vi en frykt for at pasienter som hadde fått i seg stor virusdose hadde dårlig prognose, men vi fant at virusdosen var lav. Vi fant at der hvor immunsystemet var veldig aktivert, ble det et alvorlig forløp med behov for respiratorbehandling, sier Pischke til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer