HER ER MISSING LINK: Paleontolog Jørn H. Hurum fra Universitetet i Oslo la fram funnet av den 47 millioner år gamle primaten "Ida" i New York i dag. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Stan Honda
HER ER MISSING LINK: Paleontolog Jørn H. Hurum fra Universitetet i Oslo la fram funnet av den 47 millioner år gamle primaten "Ida" i New York i dag. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Stan HondaVis mer

Norske forskere presenterte «missing link» i New York i dag

«Ida» er 47 millioner år gammel, og verdens eldste ape. Vil endre historien, mener paleontolog Jørn H. Hurum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
NEW YORK (Dagbladet.no): Et trettitalls tv-kameraer. Dramatisk musikk. Lyseffekter. New Yorks borgermester på talerstolen. Paleontolog Jørn H. Hurum ved Universitetet i Oslo opplevde alle vitenskapsmenns drøm da han i dag la fram resultatene av to års arbeid på en svær pressekonferanse på American Museum of Natural History i New York.

Da Hurum viste fram et stort bilde av Mona Lisa på storskjermen, er det for å sammenligne det med det 47 millioner år gamle fossilet av pattedyret Ida:

- Jeg føler meg sikker på at Ida vil bli et av de viktige funnene for fremtiden.

Bare en fot mangler
Fossilet, som ble funnet i Tyskland i 1983 og har vært i privat eie inntil for to år siden, blir beskrevet som det mest komplette pattedyrfossilet som noen gang har blitt oppdaget.

Bare en fot mangler på det som er det et fossil av et 58 centimeter langt kvinnelig pattedyr på størrelse med en liten apekatt. Etter nøye undersøkelser er fossilet regnet for å være en ekstremt tidlig art, og forskere har uttalt at dette kan revolusjonere forståelsen av menneskelig evolusjon.

Da Hurum i 2007 fant ut at det var til salgs, fikk han Naturhistorisk Museum til å kjøpe det, før han samlet et «dream team» av tyske og amerikanske vitenskapsmenn til å bruke avansert teknologi til å studere bein og tenner.

Oppkalt etter datteren

- «Ida» er oppkalt etter datteren min! sa Hurum til det norske pressekorpset minutter før han skulle presentere sine funn.

- De er like gamle. Dyret var cirka 9 måneder, noe som tilsvarer et 6 år gammelt menneske. Og datteren vår er fem og et halvt.

Den kjente vitenskapsmannen, som hadde med seg kona si, i tillegg til representanter fra Naturhistorisk Museum i Oslo til New York, hadde sovet to timer før dagens begivenheter.

 VEKKER INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Jørn Hurum presenterer Ida for et kobbel forskere og pressefolk i New York i dag. Mandag 25, mai går dokumentaren om det sensasjonelle norske forskningsfunnet på History Channel. Foto: ØRJAN ELLINGVÅG, DAGBLADET.
VEKKER INTERNASJONAL OPPMERKSOMHET: Jørn Hurum presenterer Ida for et kobbel forskere og pressefolk i New York i dag. Mandag 25, mai går dokumentaren om det sensasjonelle norske forskningsfunnet på History Channel. Foto: ØRJAN ELLINGVÅG, DAGBLADET. Vis mer

-  I går kveld ble jeg intervjuet til 00.30, så sov jeg to timer før telefonen begynte å ringe igjen.

De store ordene haglet på pressekonferansen i dag. «Man har funnet en tapt art». «Dette er noe verden ikke har sett før». «En en-gang-i-livet-opplevelse».

«Noe som vil bli presentert i lærebøker de neste hundre årene». New York Times hadde førstesidesak om funnet i går, og i dag sto flere store amerikanske medier i kø for å intervjue nordmannen.

- Må bruke nye medier

Hurum mener dagens presentasjon representerer en ny trend innen vitenskap.

 TIDENES MORGEN: Fossilet av Ida ble funnet i dette terrenget i Tyskland i 1983. Foto: HISTORY CHANNEL/ØRJAN ELLINGVÅG.
TIDENES MORGEN: Fossilet av Ida ble funnet i dette terrenget i Tyskland i 1983. Foto: HISTORY CHANNEL/ØRJAN ELLINGVÅG. Vis mer

- BBC sender direkte fra pressekonferansen. Det har de ikke gjort siden månelandingen! Som regel kommer slike funn ut i vitenskapelige publikasjoner lenge før man ser dem i populærvitenskapelige. Nå slipper vi alt på en gang, sier han og henviser til publiseringen av forskningsresultatene på den vitenskapelige internettsiden PLoS, i tillegg til en bok og History Channel-filmen "The Link" hvis teaser er "Dette forandrer alt".

- Vi må bruke nye medier og lage show ut av det. Hvis vi skal snakke ungdommens språk og få unge til å velge realfag, må vi kjempe med realitystjerner, popartister og sportsidoler.

Det er den Emmy- og Oscar-belønnede dokumentarfilmskaperen Anthony Geffens som har gjort prosjektet så stort som det har blitt.

 FAST I KLYPA:  Idas høyre hånd. Foto: HISTORY CHANNEL/ØRJAN ELLINGVÅG.
FAST I KLYPA: Idas høyre hånd. Foto: HISTORY CHANNEL/ØRJAN ELLINGVÅG. Vis mer

- Jeg hadde egentlig tenkt å holde funnet innen mitt "dream team" og ikke fortelle om dette til noen andre, sa Hurum til Dagbladet.

- Men sammen med Geffens fant jeg ut at vi kunne gjøre mye mer ut av dette enn et forskningsprosjekt.

FORTELLER OM FUNNET: Jørn H. Hurum forteller om den 47 millioner år gamle apen "Ida" i New York i dag. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Stan Honda
FORTELLER OM FUNNET: Jørn H. Hurum forteller om den 47 millioner år gamle apen "Ida" i New York i dag. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Stan Honda Vis mer

Si bildet av "Ida" i full størrelse her.

VERDENS ELDSTE APE: Ida er 47 millioner år gammel. Foto: Naturhistorisk museum.
VERDENS ELDSTE APE: Ida er 47 millioner år gammel. Foto: Naturhistorisk museum. Vis mer
 STUDERER: Forskerne Jens Franzen (til høyre) og Jørn Hurum studerer The Missing Link. Kommende mandag sendes dokumentaren på History Channel. Foto: HISTORY CHANNEL/ØRJAN ELLINGVÅG.
STUDERER: Forskerne Jens Franzen (til høyre) og Jørn Hurum studerer The Missing Link. Kommende mandag sendes dokumentaren på History Channel. Foto: HISTORY CHANNEL/ØRJAN ELLINGVÅG. Vis mer