Norske forskere skal dyrke mat i verdensrommet

Vil finne svaret på hvordan vi kan overleve på månen og Mars.

FORSØK: Forsøkene med å dyrke planter i rommet skal skje her, på den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA
FORSØK: Forsøkene med å dyrke planter i rommet skal skje her, på den internasjonale romstasjonen. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere ved Senter for tverrfaglig forskning i rommet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er sentrale i et forskningsprosjekt som i framtida skal sørge for dyrking av mat i verdensrommet.

Prosjektet har inntil nylig vært begrenset til testplanter, men er nå utvidet. Gjennom et samarbeid med Den europeiske romfartsorganisasjonen og EU skal prosjektet Time Scale nå finne ut hvordan astronauter i realiteten kan forsyne seg selv, skriver forskning.no.

Kolonialisering Det er rett og slett begynnelsen på en kolonialisering av verdensrommet det er snakk om, og forskningsleder ved Senter for tverrfaglig forskning i rommet, Ann-Iren Kittang Jost, er svært spent på prosjektet.

Senteret, som er ledende i prosjektet, samarbeider med europeiske aktører og har hatt modellplanter i et lite vekstsystem på Den internasjonale romstasjonen (ISS) i åtte år allerede.

- Vi har hatt aktivitet på romstasjonen med dette prosjektet siden 2006. Da har vi hatt et lite vekstsystem for planter. Nå skal dette prosjektet utvikles til å ikke bare gjelde modellplanter, men også matplanter, sier Kittang Jost til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer