Norske forskere skal finne ut om tran er sunt for alle

Søker etter kvinner og menn.

FORSKER: Det er langt fra sikkert at tran og solsikkeolje forebygger hjerte- og karsykdommer for alle. Nå søker forskere på Haukeland etter 40 kvinner og menn som skal innta omega-3 og omega-6 i flere måneder.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FORSKER: Det er langt fra sikkert at tran og solsikkeolje forebygger hjerte- og karsykdommer for alle. Nå søker forskere på Haukeland etter 40 kvinner og menn som skal innta omega-3 og omega-6 i flere måneder. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er langt fra sikkert at tran og solsikkeolje forebygger hjerte- og karsykdommer for alle. Nå søker forskere på Haukeland etter 40 kvinner og menn som skal innta omega-3 og omega-6 i flere måneder.

Kravet er at personene som er med, har litt mage. Det vil si at mennene må ha en mageomkrets på minst 94 centimeter, mens kvinner må ha en mageomkrets på minst 80 centimeter. I tillegg må de være inaktive og fortsette denne livsstilen gjennom hele studien, skriver Bergens Tidende.

- Det har vært en oppfatning om at omega-3 og tran har vært sunt uansett. Om dette gjelder alle, er ett av spørsmålene vi forsøker å finne svar på, sier Espen Rostrup, lege og forsker i forebyggende hjertemedisin ved Haukeland universitetssjukehus til avisen.

Målet med studien er å finne ut hva tran og planteoljer gjør med risikofaktorene for å få hjerte- og karsykdommer.

- Nyere forskning har til en viss grad satt spørsmålstegn ved om disse virkelig har helsebringende effekt, sier Rostrup.

- I ulike store studier har tran vist seg å gi negative eller nøytrale resultater. Dermed er effekten i beste fall nøytral når det gjelder omega-3, dersom vi skal se på disse studiene. Men fortsatt er det mye en ikke vet, sier Rostrup

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.