Norske forskere skal se 10 milliarder år tilbake i tid

Og komme nærmere sola enn noen gang.

SER TILBAKE I TID: Ved å se på ekstremt fjerne galakser som ligger opptil 10 milliarder lysår unna, skal ESA-satellitten Euclid prøve å finne ut hva den mystiske mørke energien som dominerer universet på stor skala er. Foto: AFP PHOTO / ESO / SCANPIX
SER TILBAKE I TID: Ved å se på ekstremt fjerne galakser som ligger opptil 10 milliarder lysår unna, skal ESA-satellitten Euclid prøve å finne ut hva den mystiske mørke energien som dominerer universet på stor skala er. Foto: AFP PHOTO / ESO / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hva skjer egentlig på sola, og hva er den mystiske mørke energien og mørke materien som utgjør mesteparten av universet, men som ingen kan se direkte?

Dette blir to av fokusområdene til Den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs de neste åra, etter at det denne uka ble klart at satellittene Euclid og Solar Orbiter skal bygges og skytes opp i henholdsvis 2019 og 2017, ifølge organisasjonen. Norske forskere ved Universitetet i Oslo er en del av begge prosjektene.

Nærmere sola enn noen gang Solar Orbiter skal komme nærmere sola enn noensinne før. Med en elliptisk bane som bringer den nærmere overflaten på sola enn den innerste planeten Merkur, skal den være i stand til å ta nærbilder av prosesser på overflaten og vise små detaljer i enestående oppløsning.

Prosesser på sola har en direkte og til tider svært alvorlig innvirkning på jorda. Når ladde partikler kastes ut i voldsom hastighet fra såkalte solstormer, medfører det ikke bare spektakulært nord- og sørlys, men også en fare for at satellitter og kraftnett slås ut.

I vinden Solobservatoriet skal ta prøver av solvindene straks etter at partiklene skytes ut fra sola, og granske mekanismene som ligger til grunn for de ulike fenomenene som påvirker det såkalte romværet. Dette kan i tur gi bedre varsling og responstid for å hindre alvorlige konsekvenser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer