Norske forskere slår alarm: Oljearbeidere har utviklet kreft selv om benzen-nivåene de ble utsatt for er lavere enn det myndighetene regner som forsvarlig

- Urovekkende.

KREFTFUNN: Oljearbeidere i Nordsjøen er mer utsatt for kreft enn normalbefolkningen, viser forskningen til postdoktor Jo S. Stenehjem ved Kreftregisteret. Her er plattformen Gullfaks sett fra helikoptervindu i oktober 2002. Fotomontasje: Aleksander Nordahl/Kreftregisteret
KREFTFUNN: Oljearbeidere i Nordsjøen er mer utsatt for kreft enn normalbefolkningen, viser forskningen til postdoktor Jo S. Stenehjem ved Kreftregisteret. Her er plattformen Gullfaks sett fra helikoptervindu i oktober 2002. Fotomontasje: Aleksander Nordahl/Kreftregisteret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en fersk studie har postdoktor Jo S. Stenehjem og medarbeidere ved Kreftregisteret sett på sammenhengen mellom benzeneksponering i arbeidsmiljøet på oljeplattformer i Nordsjøen og risiko for lymfe- og blodkreft blant 25 000 mannlige offshorearbeidere.

Studien er nylig publisert i anerkjente British Journal of Cancer.

Undersøkelsen er utført i samarbeid med ledende forskere på benzen-relatert kreftsykdom fra det amerikanske, føderale kreftforskningsinstituttet U.S. National Cancer Institute. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd.

- Ser sammenheng - Vi ser en sammenheng mellom benzeneksponering og flere kreftformer som vi tidligere ikke har regnet med. Resultatene tyder på at kreftrisikoen øker i takt med økende benzeneksponering - selv ved benzennivåer som ligger lavere enn dagens tillatte konsentrasjoner, sier Stenehjem.

For arbeidere på land er tillatte grenseverdi for benzen satt til 1 ppm (parts per million). Grenseverdien for offshorearbeidere er satt til 0,6 ppm fordi de går lengre skift.

Sammenhengen var tydeligst for kreftformene multippelt myelom og akutt myelogen leukemi, og antydningsvis til stede for kronisk lymfatisk leukemi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer