TIL USA:
NUPI-direktør Jan Egeland  leder forskerdelegasjonen som vil legge frem sin Irak-rapport i Washington.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TIL USA: NUPI-direktør Jan Egeland leder forskerdelegasjonen som vil legge frem sin Irak-rapport i Washington. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Norske forskere til Washington med Irak-rapport

Må slutte å tenke på Irak som et splittet land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA må slutte å tenke på Irak som et land splittet i ulike sekter og religiøse grupper, mener norske og irakiske forskere.

Med NUPI-direktør Jan Egeland i spissen skal tre norske forskere denne uken presentere en fersk Irak-rapport i Washington.

Den inneholder råd om hva Obama-administrasjonen bør gjøre for å skape varig fred i landet som amerikanske styrker invaderte for seks år siden.

- Tonen i Washington er nå at man er i ferd med å lykkes i Irak. Utviklingen har vært mer positiv enn forventet, men vårt budskap er at ting vil bryte sammen igjen dersom det ikke kommer politiske reformer, sier Henrik Thune, en av forskerne fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt, til NTB.

Han skal sammen med NUPI-kolleger presentere rapporten i både Pentagon, utenriksdepartementet og det nasjonale sikkerhetsrådet. Håpet er at Obama-administrasjonen vil lytte til rådene, som er blitt utarbeidet i samarbeid med en rekke framstående personer i irakisk samfunnsliv.

- Irak har en stor intelligentsia som er eksperter på eget samfunn, men som har vært lite inkludert de siste årene, sier Thune. Å få disse ekspertene på banen var ett av formålene da arbeidet med rapporten startet for ett år siden.

Planen var at det var irakere som skulle presentere rapporten når den tirsdag lanseres på United States Institute of Peace (USIP) i Washington. Men ingen av dem har fått visum til USA.

(NTB)