Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske franchistagere saksøker McDonald's

Franchistagere i McDonald's-systemet mener McDonald's Norge har misligholdt franchiseavtalen. Nå har tre av dem saksøkt hamburgerkjeden.

 Dyr drift:  Franchisetagere i McDonald's-systemet er misfornøyde. Foto MARTINSEN/TOM Dagbladet
Dyr drift: Franchisetagere i McDonald's-systemet er misfornøyde. Foto MARTINSEN/TOM Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Franchisetagerne i McDonald's-systemet sliter med å tjene penger på burgersalget. McDonald's Norge driver 17 av restaurantene selv, mens 20 franchisetagere driver de resterende 59 restaurantene her til lands, skriver Finansavisen.

Avisen omtalte den 1. desember at dette ikke er noen lønnsom geskjeft. I fjor genererte de 59 restaurantene en omsetning på 1.023 millioner kroner, mens det samlede resultatet i de 20 selskapene viste 9,3 millioner. Åtte av franchisetagerne drev med tap i 2013.

Nå har tre av franchisetagerne - Carpe Diem Invest (én restaurant i Bergen), Siolta (to restauranter i Ålesund) og Sito (én restaurant i Trondheim) - saksøkt McDonald's Norge.

Da Finansavisen ringte eieren av Carpe Diem Invest, Knut Hordvik, var han på vei om bord i et fly til Oslo, og lovet å ringe tilbake når han landet. Kort tid etter ringte advokat Sigurd Knudtzon i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, Sigurd Knudtzon.

- Jeg kan bekrefte at de tre franchisetagerne har tatt ut søksmål. Ut over det har hverken jeg eller noen av de tre selskapene jeg representerer noen kommentar, sier Knudtzon til avisen.

Krever erstatning Bakgrunnen for søksmålet være at franchisetagerne mener McDonald's Norge har misligholdt franchiseavtalen. Nå krever de erstatning for økonomisk tap som følge av dette. Knudtzon ønsker ikke å kommentere dette.

Franchisetagerne betaler en viss prosent i franchiseavgift til McDonald's Norge og en viss prosent til USA. I tillegg blir de pålagt å investere en del i restaurantene. Det skal være uklart hvem som har ansvaret for vedlikeholdskostnader ved restaurantene, men etter det Finansavisen erfarer føler mange franchisetagere at McDonald?s Norge «dytter» disse kostnadene over på dem. Dette gjør det vanskelig for franchisetagerne å tjene penger.

Direktør for kommunikasjon og HR i McDonald's Norge, Margaret Brusletto, sa i november følgende om franchisetagernes dårlige resultater i 2013:

- 2013 var et år med flere investeringer og endringer i råvareprisene. Sist, men ikke minst, har økt konkurranse hatt en påvirkning på oss.

Men det er ikke bare 2013 som ble tøft for franchisetagerne. I perioden 2009 til 2013 solgte de 20 selskapenes 59 restauranter burgere og tilbehør for til sammen like under 4 milliarder kroner. Det genererte et samlet resultat før skatt på bare 46 millioner i denne femårsperioden.

I samme periode omsatte konsernet McDonald's Norge for til sammen 2.271 millioner kroner og oppnådde et resultat før skatt på 150 millioner kroner.

- McDonald's har vært i Norge i mer enn 30 år, og hvert år serverer vi mer enn én million gjester. Dette hadde ikke vært mulig uten en forsvarlig drift i nært samarbeid med våre franchisetagere, sier franchise- og driftsdirektør Chris Pocock i McDonald's Norge til Finansavisen.

Flere nyheter Nå kan du hurtiglade el-bilen på McDonald's
15 ting du ikke visste om McDonald's
McDonald's sliter — og bedre blir det ikke