Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Frank (71) har avradikalisert svenske nynazister i Trollhättan i 20 år

- De er rotløse.

 JOBBET MED NYNAZISTER: Norske Frank Larsen er nabo til drepte Ahmed Hassan. Selv har han jobbet i over 20 år i Trollhätten med å hjelpe nazistiske ungdom å bryte med miljøet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
JOBBET MED NYNAZISTER: Norske Frank Larsen er nabo til drepte Ahmed Hassan. Selv har han jobbet i over 20 år i Trollhätten med å hjelpe nazistiske ungdom å bryte med miljøet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROLLHÄTTAN (Dagbladet): I naboblokka til Ahmed Hassan, femtenåringen som ble drept under skoleangrepet av terroristen Anton Lundin Petterson, får vi øye på et norsk flagg som vaier fra en veranda i første etasje.

Nysgjerrig går vi bort til leiligheten og før vi rekker å banke på døra, kommer det en eldre mann ut.

- Kan jeg hjelpe dere med noe?

- Dagbladet fra Norge. Er du norsk? spør vi.

Han tenker seg litt om før han omsider svarer:

- Ja, kom inn. Dere trenger ikke å ta av på beina, sier han og inviterer oss inn på kjøkkenet.

Bodd i Trollhättan i 47 år Frank Larsen var 24 år gammel da han ankom Trollhättan og Sverige fra Glomfjord i Meløy kommune fra Nordland.

- Det er utrolig trist det som har skjedd. Jeg hadde aldri drømt om at dette kunne skje her, sier Frank og sikter til terrorangrepet på Kronan skole hvor femten år gamle Ahmed og 20 år gamle Lavin ble drept.

Etter å ha tjenestegjort i Gaza som FN-soldat reiste Frank til Sverige for å besøke venner han hadde fått under krigen. Men han kom ikke lenger enn Trollhättan.

 VISER OSS BILDER: Frank viser oss bilder av seg selv sammen med ungdommene han jobbet med. Flere skal ha brutt med det nynazistike miljøet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VISER OSS BILDER: Frank viser oss bilder av seg selv sammen med ungdommene han jobbet med. Flere skal ha brutt med det nynazistike miljøet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Trollhättan vendte opp ned på min tilværelse. Det var her jeg fant min frue og her jeg fikk mitt kall, sier Frank.

Frank flyttet til Kronogården i Trollhättan, et av Sveriges fattigste boligområder, og et av de områdene med størst blanding av mennesker.

Moskebrann i Trollhättan Da de første flyktningene fra det tidligere Jugoslavia ankom Trollhättan og Kronangården på 80-og 90-tallet, var det ikke alle som var like begeistret.

- Det var flere svenske ungdommer som gikk og banket opp innvandrere, og det som skjedde 14. august 1993 gjorde at jeg begynte å jobbe mot rasisme, forteller Frank.

14. august 1993 sto Trollhättan moské i brann. Tre ungdommer hadde kastet en molotovcocktail gjennom vinduet på moskeen. De skal ha vært inspirert av en brannstiftelse mot en flyktningleir i Tyskland som nylig hadde funnet sted, og ifølge dommen var motivet misnøyen mot myndighetenes innvandringspolitikk.

En ny bølge av flyktninger har i år ankommet Sverige, og så langt er det registertet nesten 99 000 asylsøkere. Samtidig har en rekke asylbranner funnet sted i Sverige.

I går brant en bygning som ble vurdert brukt som asylmottak i Eskilstuna kommune i Sverige. Asylbrannen er den sjette i Sverige på under to uker.

Ti asylmottak, eller bygninger som var i ferd med å tas i bruk som mottak, har blitt satt i brann dette året.

Avradikaliserte nynazister Da moskeen brant ned begynte Frank å jobbe aktivt mot rasisme. Han søkte om tilskudd fra kommunen og opprettet en fritidsklubb for å avradikalisere nynazistisk ungdom.

- Jeg hadde dialog med ungdommene om hvorfor de hadde et så stort hat mot innvandrere. Innvandrerne hadde ikke gjort dem noe. Innvandrerne hadde søkt om beskyttelse i Sverige og ønsket å leve livet sitt i fred og ro.

- Ungdommene var rotløse og søkte etter identitet, og den følelsen det var å møte likesinnede og bli en del av et miljø. Miljøet var den eneste familien de hadde. Mange av dem hadde en tøff oppvekst med blant annet vold i hjemmet, og i gjengen fikk de tryggheten de ikke fikk hjemme. Det var én for alle og alle for én, forteller han videre og tar fram et fotoalbum og viser oss bilder av ungdommene han jobbet med.

Flere av ungdommene Frank jobbet med har brutt med det nynazistiske miljøet i byen, og har stiftet familie og er i jobb, sier han.

- Hadde det ikke vært for private initiativ, og organisasjoner som jobber for å skape et godt bomiljø her, så tror jeg at Trollhättan hadde vært et mye farligere sted å være for alle som bor her. Jeg sliter med å forstå hvordan en person kan gjøre noe slikt.

Morgenen etter angrepet på den svenske skolen, ble det kjent at politiet mener drapene var rasistisk motivert.

- [Gjerningsmannen] har gått og banket på klasserom og gått på enkelte personer. Han har gått rundt på et stort område på skolen og har hatt muligheten til å skade flere og andre personer. Men nøyaktig hva eller hvordan han har tenkt er det vanskelig å uttale seg om, sa pressetalsmann Peter Adlersson ved politiet i Västra Götaland.

Frank i Trollhättan kjente ikke til Ahmed, terroristens yngste offer, selv om han bodde i naboblokka, men familien til Lavin kjente han godt.

- Lavins far har drevet fritidsklubber for å hjelpe ungdom bort fra kriminelle miljøer og gata. Tankene mine går Lavin og Ahmeds familier. Det er helt uforståelig det som har skjedd, sier han.

VISER FRAM BILDET AV AHMED: Ahmeds lillebror Abdirahman og hans far Mohamed Hassan viser bildet av sønnen som ble Anton Lundin Pettersons andre offer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VISER FRAM BILDET AV AHMED: Ahmeds lillebror Abdirahman og hans far Mohamed Hassan viser bildet av sønnen som ble Anton Lundin Pettersons andre offer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!