Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske frivillige tok imot flyktningbaby på stranda i Hellas

Knyttet navlestrengen med en desinfisert skolisse.

DRAMATISK FØDSEL: Like etter at den gravide, syriske kvinnen ankom stranda på den greske øya Lesvos, fødte hun en liten gutt. Det var en norsk frivillig som tok imot babyen. Foto: Kaja Kristine Espenes / Dråpen i havet
DRAMATISK FØDSEL: Like etter at den gravide, syriske kvinnen ankom stranda på den greske øya Lesvos, fødte hun en liten gutt. Det var en norsk frivillig som tok imot babyen. Foto: Kaja Kristine Espenes / Dråpen i havet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gravid kvinne fra Syria fødte en sønn like etter at hun ankom stranda på den greske øya Lesvos i en av de mange flyktningbåtene som kommer til landet.

Det var 35 år gamle norsk-islandske Diana Karlsdottir som tok imot babyen.

- Vi fikk beskjed om at det var en «emergency» på en strand, bare hundre meter unna oss. Vi var en bil full av helsearbeidere, så vi kjørte bort for å se om vi kunne hjelpe til, sier ambulansefagarbeider Mona Martinsen, som er frivillig for den norske gruppa «Dråpen i havet».

- Da hadde allerede Diana tatt imot babyen. Både hun og den fødende moren gjorde en flott jobb, sier hun.

Kuttet navlestrengen Da de kom til stedet hadde allerede hennes kollega tatt imot babyen. Martinsen, som har vært med på flere barnefødsler, kuttet navlestrengen til den lille med en skalpell og knyttet den med en desinfisert skolisse.

- Ting ble gjort så sterilt og rent som man kan gjøre det på en strand her i Lesvos. Heldigvis fikk vi etterhvert sterilt utstyr fra andre helsearbeidere fra Norge. Etter en stund kom også en frivillig barnelege fra Palestina og hjalp til, sier Martinsen.

NY VERDENSBORGER: Den lille gutten ble pakket inn i tepper og etter hvert fraktet til sykehuset. Det ser ut til at alt står bra til med både ham og moren. Foto: Kaja Kristine Espenes / Dråpen i havet
NY VERDENSBORGER: Den lille gutten ble pakket inn i tepper og etter hvert fraktet til sykehuset. Det ser ut til at alt står bra til med både ham og moren. Foto: Kaja Kristine Espenes / Dråpen i havet Vis mer

Kaja Kristine Espenes fra Dråpen i havet forteller at barnet etter hvert ble lagt i et nødteppe, så han holdt seg varm. Etter hvert ble han tatt opp til en varebil, og de fant litt bleier og tøy til ham.

Så ble han og mora fraktet til sykehus i en ambulanse.

- Jeg tror alt står bra til med både mor og barn, sier Espenes.

- Fantastisk Det har vært en følelsesladet dag for de norske frivillige når Dagbladet snakker med dem seint tirsdag kveld.

- Det var et fantastisk øyeblikk å ta imot en ny verdensborger som ble født i et fredfullt land. Vi felte noen tårer alle sammen, sier Martinsen.

- Selv om vi opplever Hellas som et lite helvete på jord, er det jo fred her. Gutten kom fra Syria, og der er det absolutt ikke fred. Han er en ekte verdensborger, legger hun til.

- Det er så mange gravide her, og de har reist så lenge, så dette måtte nesten bare skje, sier Espenes.

Prekær situasjon Hun forteller at det stadig kommer flere båter til den greske øya, og situasjonen er prekær. De kunne derfor ønske at flere av de store organisasjonene kunne vært til stede.

- Det tar helt av. Vi kunne jobbet døgnet rundt her nede. Det er helt hårreisende. De får nesten ikke mat. Det er helt utrolig at det ikke er noen som skjønner hvor alvorlig situasjonen er her, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!