Norske frontkjempere begikk grusomme overgrep i Polen

Under oppstanden i Warszawa i 1944.

SKADD: En polsk motstandsmann bæres skadd bort på båre under den 63 dager lange oppstanden i Warszawa i 1944. Foto: PAP/AP/SCANPIX
SKADD: En polsk motstandsmann bæres skadd bort på båre under den 63 dager lange oppstanden i Warszawa i 1944. Foto: PAP/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En håndfull nordmenn i Hitlers tjeneste var med i avdelinger som begikk forferdelige overgrep da de forsøkte å utrydde sivilbefolkningen i Warszawa høsten 1944, ifølge ny bok.

Det er i boken «De som falt» at NRK-journalist Eirik Veum avslører for første gang skjebnene til alle de 836 nordmennene som falt i tysk tjeneste. Ifølge boken var det fire nordmenn som begikk forferdelige overgrep.

De fire ble drept mens de forsøkte å utrydde polske sivile. Den ene av de fire var en 18 år gammel mann fra Lier. Den neste var en 17-åring fra Oslo, den tredje en 19-åring fra Oslo, og den fjerde en 25-åring fra Bergen, skriver Aftenposten.

Grusomme overgrep

Veum understreker i boken at langt de fleste nordmenn som vervet seg til tysk krigstjeneste deltok i «normale» krigshandlinger, om man ser bort fra at Hitlers krig i utgangspunktet var folkerettsstridig og forbrytersk. Bokens bildemateriale er samlet inn av Geir Brenden. De to har gjennomgått et omfattende kildemateriale for å dokumentere hva som skjedde.

«Alle mennesker de møter i sin fremrykking, blir drept. Om det er spedbarn, nonner, sykepleiere eller invalide sykehuspasienter, spiller ingen rolle. Alle skal drepes,» heter det i boken om SS-avdelingenes angrep på sivilbefolkningen i Warszawa.

Ny kunnskap

Veum sier det er på tide med åpenhet om nordmenn som kjempet på tysk side under krigen.

- Bare med full åpenhet kan vi få svar på spørsmål som har vært feid under teppet i snart 65 år, sier han.

Leder av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, sier boken er imponerende. Han slår fast uten forbehold at det er ny kunnskap at nordmenn deltok i en avdeling som slo ned oppstanden i Warszawa, og at boken dermed føyer en viktig bit til den norske krigshistorien. (NTB)