Norske frontkjempere begikk grusomme overgrep i Polen

Under oppstanden i Warszawa i 1944.

SKADD: En polsk motstandsmann bæres skadd bort på båre under den 63 dager lange oppstanden i Warszawa i 1944. Foto: PAP/AP/SCANPIX
SKADD: En polsk motstandsmann bæres skadd bort på båre under den 63 dager lange oppstanden i Warszawa i 1944. Foto: PAP/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En håndfull nordmenn i Hitlers tjeneste var med i avdelinger som begikk forferdelige overgrep da de forsøkte å utrydde sivilbefolkningen i Warszawa høsten 1944, ifølge ny bok.

Det er i boken «De som falt» at NRK-journalist Eirik Veum avslører for første gang skjebnene til alle de 836 nordmennene som falt i tysk tjeneste. Ifølge boken var det fire nordmenn som begikk forferdelige overgrep.

De fire ble drept mens de forsøkte å utrydde polske sivile. Den ene av de fire var en 18 år gammel mann fra Lier. Den neste var en 17-åring fra Oslo, den tredje en 19-åring fra Oslo, og den fjerde en 25-åring fra Bergen, skriver Aftenposten.

Grusomme overgrep

Veum understreker i boken at langt de fleste nordmenn som vervet seg til tysk krigstjeneste deltok i «normale» krigshandlinger, om man ser bort fra at Hitlers krig i utgangspunktet var folkerettsstridig og forbrytersk. Bokens bildemateriale er samlet inn av Geir Brenden. De to har gjennomgått et omfattende kildemateriale for å dokumentere hva som skjedde.

«Alle mennesker de møter i sin fremrykking, blir drept. Om det er spedbarn, nonner, sykepleiere eller invalide sykehuspasienter, spiller ingen rolle. Alle skal drepes,» heter det i boken om SS-avdelingenes angrep på sivilbefolkningen i Warszawa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer