Norske gamblere avslørt med skjulte bankkonti i Canada

Norske skattemyndigheter har funnet et tredvetalls nordmenn med skjulte bankkonti i Canada. Flere har brukt millionbeløp til spill på utenlandske spillselskaper.

SKJULT SPILL: Norske skattemyndigheter søker i flere land etter pokerspillere og andre nettgamblere som har skjult sine verdier i utenlandske banker. Mange ble funnet i Canada.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
SKJULT SPILL: Norske skattemyndigheter søker i flere land etter pokerspillere og andre nettgamblere som har skjult sine verdier i utenlandske banker. Mange ble funnet i Canada. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gambling over internett har vokst seg stort de siste åra. Mange nordmenn satser stort, og en del av dem bruker utenlandske banker for å skjule aktiviteten.

Norske skattemyndigheter har tatt alvorlige grep for å få innsyn i pengetransaksjoner som styres av norske pokerspillere. Det er gitt innsyn i bankkonti i USA, Canada og andre land der nettspillerne har plassert sine penger. Nå kan de forberede seg på straffereaksjoner om de ikke har oppgitt disse verdiene på sine selvangivelser.

Ber om innsyn Skatteetaten har et eget betalingskortprosjekt som nå begynner å bære frukter. Spesialrevisor i Skatt Nord, Ingrid Stormli er prosjektleder. Det er dette prosjektet som har sendt rettsanmodninger til USA, Canada og Sveits for å få innsyn i bankkonti som er brukt i Norge over tid.

- Vårt mål med dette prosjektet er å få identifisert eierne av utenlandske betalingskort som er blitt brukt i Norge og avdekke skjulte inntekter og formuer i utlandet. I vår anmodning til USA har vi satt en nedre grense på 500 000 kroner brukt over tid. Noen har transaksjoner på flere millioner kroner. Vi har rundt 30 saker vi ønsker å få innsyn i når det gjelder USA. Kortene er knyttet opp mot flere forskjellige amerikanske banker, sier Ingrid Stormli.

Bruken av kortene i Norge indikerer at det kan være personer som oppholder seg i Norge og er skattepliktig til Norge.

- Brukt til spill Prosjektet har allerede fått svar på liknende anmodninger som er sendt til skatte- og justismyndighetene i Canada. Det var også omlag 30 saker.

- Vi ser nå at samtlige personer som brukte disse betalingskort fra banker i Canada var nordmenn. Mange av dem brukte disse kontiene for spill i utenlandske spillselskaper, sier Stormli.

Når skatteetaten i Norge får innsyn i en bankkonto i saker som dette er det å regne som én av flere innganger for å kontrollere en person

- Det er ikke uvanlig at personer kan ha flere betalingskort, registrert i forskjellige banker og forskjellige land. Med innsyn i en av disse kontiene kan vi kontrollere videre, sier Ingrid Stormli.

- Skjuler formue I prosjektet er Skatteetaten er også opptatt av å kontrollere nordmenn som sier de har flyttet permanent til et annet land, men som viser seg å oppholde seg i Norge og er skattepliktig til Norge.

- Det kan være mange årsaker til at personer har bankkonti i andre land. I noen tilfeller kan det være for å skjule inntekt og formue, og det kan være straffbart, sier Ingrid Stormli.

Norske myndigheter har innført tiltak for at norske banker skal nekte å overføre penger til mange av de utenlandske nettstedene for pengespill. For å omgå dette har en del norske spillere skaffet seg et virtuelt Visakort. Det virker som et vanlig Visakort i betalingsautmater og alle andre steder der Visakort blir akseptert.

Satser fem milliarder På noen slike kort er det oppgitt fiktive navn. I USA kalles dette for «John Doe»-saker. Amerikanske skatte- og justismyndigheter har de to siste ukene sendt begjæringer til en rekke føderale domstoler på vegne av norske skattemyndigheter. De har allerede fått medhold i anmodning om bankinnsyn ved domstoler i Pennsylvania, Texas, Oklahoma. Minnesota og California.

- Vi vet ikke om eierne av disse kortene har unndratt inntekter eller formue fra beskatning, men vi er veldig spente på svarene vi får fra USA, sier Ingrid Stormli.

Seniorrådgiver Rune Timberlid i Lotteritilsynet sier at tilsynet har estimater som tilsier at nordmenn satser rundt fem milliarder kroner på utenlandske nettsteder i året.

- Våre estimater har holdt seg stabile over tid. Vi anslår at nordmenn taper rundt én milliard kroner hvert år på de utenlandske nettspillene, sier Timberlid.

Undersøkelser som er gjort for Lotteritilsynet viser at rundt 150 000 nordmenn spilte på utenlandske nettsteder i 2012.

 

OMFATTENDE GAMBLING: Seniorrådgiver Rune Timberlid  i Lotteri- og stiftelsestilsynet sier at nordmenn spiller for fem milliarder kroner i utenlandske spillselskap.

Foto: Lotteri- og stiftelsestilsynet.
OMFATTENDE GAMBLING: Seniorrådgiver Rune Timberlid i Lotteri- og stiftelsestilsynet sier at nordmenn spiller for fem milliarder kroner i utenlandske spillselskap. Foto: Lotteri- og stiftelsestilsynet. Vis mer