Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Gaza-aktivister slippes fri i Israel

Blant aktivistene som sitter fengslet er seks nordmenn, ifølge NRK.

STØTTEMARKERING: Markering foran Utenriksdepartementet i regi av organisasjonen Ship to Gaza Norway og Palestinakomiteen til støtte for den norske båten Al Awda som ble stoppet av israelske myndigheter. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
STØTTEMARKERING: Markering foran Utenriksdepartementet i regi av organisasjonen Ship to Gaza Norway og Palestinakomiteen til støtte for den norske båten Al Awda som ble stoppet av israelske myndigheter. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaza-aktivistene fra båten Kårstein løslates fra Givon-fengselet i løpet av onsdag, opplyser ambassaderåden ved den israelske ambassaden i Norge.

- Aktivistene blir løslatt i løpet av dagen. Etter det jeg har fått opplyst, vil det skje i løpet av få timer, sier ambassaderåd Dan Poraz like før klokka 10 onsdag.

Internasjonalt farvann

Søndag ble Kårstein, som seiler under navnet Al Awda («Tilbakekomsten»), stanset av den israelske marinen i internasjonalt farvann 53 nautiske mil fra Gazastripen. Kårstein hadde medisinsk utstyr og aktivister fra en rekke land om bord.

Ambassaderåden bekrefter opplysningene fra aktivistene om at soldatene som bordet den norske båten, brukte elektrosjokkvåpen.

- Ja, den israelske marinen var nødt til å bruke så mye makt som vi mente var nødvendig for å gjennomføre oppdraget. Det var for å få båten til havn, sier Poraz til NRK.

- En politisk provokasjon

Toktet til Kårstein føyer seg inn i en rekke forsøk siden 2010 på å bryte den israelske blokaden av den lille palestinske enklaven lengst øst i Middelhavet. Til sammen var det 22 aktivister om bord.

Den israelske ambassaden i Norge har omtalt båten og aktivistenes handlinger som en «politisk provokasjon».

Det norske Utenriksdepartementet (UD) har bedt Israel om en forklaring i saken.

- Ambassaden i Tel Aviv har kontakt med israelske myndigheter i tilknytning til saken. Vi har bedt israelske myndigheter klargjøre hendelsesforløpet og på hvilket grunnlag de mener seg berettiget til å gripe inn overfor fartøyet, sa kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til NTB tirsdag.

Onsdag hadde UD fortsatt ikke fått svar, ifølge NRK.