Norske Geir venter på UDI

Geir Andresen (39) er født i Norge, har norske foreldre, norsk kone og norske barn. Men norsk oppholdstillatelse har han ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEVNAKER (Dagbladet): Andresen har allerede ventet et halvt år, og må trolig vente enda et halvår, før saken hans blir avgjort av UDI. I mellomtida har han mistet tilbud om en jobb, og muligheten for å søke på flere.

- Dette er helt vanvittig. Staten forsørger familien min. Jeg får ikke lov til å gjøre det. Jeg ville aldri trodd at dette skulle ta så lang tid, sier Andresen.

Lever på kona

Kona er syk og lever på støtte fra sosialkontoret. Det kan hun få som norsk borger. Andresen får det ikke. Han er amerikaner, og må leve på pengene hun får for å forsørge seg selv og de to barna.

Geir Andresen ble født med norsk statsborgerskap og bodde i Norge til han var to. Da flyttet han og hans norske foreldre til USA. Fram til 1987 hadde han bare norsk statsborgerskap. Da måtte ingeniøren, i forbindelse med jobb for amerikanske myndigheter, ha amerikansk pass. Han søkte og fikk det, men beholdt sitt norske pass fram til 1996.

- Jeg lurer på om jeg ville opplevd dette om jeg hadde søkt om å fornye det da, sier Andresen.

Da trengte han det ikke. Han bodde og jobbet i USA. Kona, som han giftet seg med i 1990, var norsk. Barna, som nå er 9 og 11 år, var norske. De kunne dra på ferie til Norge når de ville. Først i fjor, da familien bestemte seg for å flytte hit, trengte Geir Andresen oppholds- og arbeidstillatelse her i landet.

Mistet jobb

Allerede har han mistet tilbud om en jobb. Arbeidsgiveren kunne ikke vente til han fikk saken avgjort, så jobben gikk til en annen.

Geir Andresen mener det er helt galt at hans sak skal ta like lang tid som kompliserte saker. Det er ikke spørsmål om han skal få ja. Spørsmålet er når.

- Hvorfor gjør ikke UDI en grovsortering av søknadene før de behandles? Min sak er helt ukomplisert. Jeg kunne aldri i verden ha forestilt meg at dette skulle bli et problem, sier han.

NORDMANN? Geir Andresen må vente, muligens et helt år, før han får norsk oppholds- og arbeidstillatelse.