AVBILDET: Dette bildet viser en av gisseltakerne inne på In Aménas-anlegget under terroraksjonen. Nå jakter politiet terroristenes medhjelpere på innsiden, og FBI og britisk politi har avhørt de norske gislene. Foto: AFP / Kyodo / NTB Scanpix
AVBILDET: Dette bildet viser en av gisseltakerne inne på In Aménas-anlegget under terroraksjonen. Nå jakter politiet terroristenes medhjelpere på innsiden, og FBI og britisk politi har avhørt de norske gislene. Foto: AFP / Kyodo / NTB ScanpixVis mer

Norske gisler fra In Aménas: AVHØRT AV FBI

Politiet jakter terroristenes mulige medhjelpere inne på gassanlegget i In Aménas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både FBI og britisk politi har deltatt i avhør i Bergen, får Dagbladet bekreftet fra sentrale kilder.

Dagbladet får opplyst at amerikanerne og britene var spesielt interessert i det de reddede gislene hadde å si om terroristene og deres bevegelser:

Dagbladet får opplyst at både informasjon om gisseltagernes bevegelser, hvor mange de var, hvor de oppholdt seg, hva slags våpen de hadde, hvordan de kommuniserte seg imellom, er av den høyeste interesse for terrorjegerne.

Kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal opplyser at Kripos ikke kunne kommentere denne saken i går, eller gi videre informasjon om samarbeidet med britisk og amerikansk politi.

- Ble tipset Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar, som har base i Algeries naboland Mali, har tatt på seg ansvaret for tragedien i In Aménas. Politiet jakter nå informasjon om terroristenes mulige medhjelpere inne på gassanlegget. Ifølge avisa Japan Times blir minst 11 ansatte på In Aménas-anlegget etterforsket for å ha hjulpet terroristene: To algeriske ansatte i et japansk cateringselskap, fire ansatte i BP og fem ansatte i det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

- En av de drepte angriperne arbeidet som sjåfør for et av selskapene som har virksomhet inne i komplekset, sier en kilde i sikkerhetstjenesten i Algerie til det franske nyhetsbyrået AFP.

Britiske BP - som driver In Aménas sammen med Statoil og algeriske Sonatrach - skal også ha blitt tipset om at et av transportselskapene som hadde avtale med anlegget, har tette familiebånd til et medlem av al-Qaida. Den algeriske avisa Liberté har hevdet at al-Qaida infiltrerte In Aménas-anlegget via et transportselskap som i tre år har hatt avtale med anlegget. En av lederne for organisasjonen al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) skal ifølge avisa ha en bror som driver transportselskapet.

Rykket ut Dagbladet får bekreftet at norsk politi var på plass i Algerie svært tidlig. Terroristene slo til mot In Aménas-anlegget ved 0650-tida om morgenen forrige onsdag. Kort tid etterpå ble PST varslet av Statoil om at det var nordmenn på gassanlegget, og sikkerhetstjenesten kastet seg rundt.

Allerede torsdag morgen var folk fra PST på plass i Algerie - blant oppgavene var ifølge Dagbladets opplysninger å sørge for at det såkalte «flyvende sykehuset» fra SAS kunne få lande i Algerie.

STABSMØTE: Ambassadør Arild Øyen leder stabsmøte for Utenriksdepartementets utrykningsteam (URE) på den norske ambassaden i Alger. Teamet har medlemmer fra Utenriksdepartementet, forsvaret, politiet og helsevesenet. URE har fortløpende dialog med algeriske myndigheter. Foto: URE-team/UD / NTB Scanpix
STABSMØTE: Ambassadør Arild Øyen leder stabsmøte for Utenriksdepartementets utrykningsteam (URE) på den norske ambassaden i Alger. Teamet har medlemmer fra Utenriksdepartementet, forsvaret, politiet og helsevesenet. URE har fortløpende dialog med algeriske myndigheter. Foto: URE-team/UD / NTB Scanpix Vis mer

PST i Algerie jobbet også tett med britisk og amerikansk etterretning.

- Vi har hatt et godt samarbeid med norske myndigheter siden terrorangrepet ble varlset forrige onsdag morgen. Spørsmål om deres håndtering og involvering må du eventuelt rette til dem, skriver informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil i en e-post til Dagbladet.

Tar prøver Statoil offentliggjorde søndag navnene på dem norske ansatte som fortsatt er savnet: Tore Bech (58) fra Bergen, Hans M. Bjone (55) fra Brandbu, Victor Sneberg (56) fra Sandnes, Thomas Snekkevik (35) fra Austrheim og Alf Vik (43) fra Grimstad.

Sju ID-eksperter fra Kripos jobber nå i Algerie for å finne ut om det er nordmenn blant de drepte som er funnet på gassanlegget.

Utenriksdepartementets utrykningsteam (URE) har hjulpet Kripos med å få tilgang til å ta prøver av de drepte for å sjekke om noen av de savnede nordmennene er blant dem, og har fortløpende dialog med med algeriske myndigheter.

STÅR BAK: Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar - «Den enøyde». Foto: Reuters / NTB Scanpix
STÅR BAK: Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar - «Den enøyde». Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer