- Ja, jeg kom nettopp, og det er voldsom stemning. Folk virker veldig entusiastiske og glade. Biler tuter og folk klapper og jubler, sier Gjermund Gjesme (29) til Dagbladet.
Torsdag kveld ble det kjent at Hollywoods skuespillere, fra skuespillerforbundet Sag-Aftra, går ut i streik. Det er den første storstreiken i bransjen på hele 63 år.
I lag med 65 000 skuespillere som er tatt ut til streik, står Gjesme utenfor hovedkontoret til Netflix i Manhattan for å uttrykke sin støtte til forbundets krav.

Hollywood-stjerner i streik
Flyttet arbeidsmengde
Gjesme ble medlem av Sag-Aftra i fjor høst etter å ha vært med i Disney +-serien «While You Were Breeding», og hadde nylig gjesterolle i «Acapulco» på Apple TV. Fra norske TV-skjermer er han kjent fra «Neste Sommer» og «Beforeigners».
- Hvordan har du blitt personlig påvirket som skuespiller?
- Det merkes i overgangen fra auditions til at vi selv må gjøre alt arbeidet med såkalte «self tapes». Det innebærer at all arbeidsmengden blir flyttet over på oss.

- Jeg var i en sekt
Gjesme forklarer situasjonen slik:
- Jeg er åpenbart nordisk i utseendet og det er flere gode roller jeg passer til. Men jeg blir også kalt inn til roller jeg er helt feil for, fordi de bare ser kjapt på bildet at jeg er blond. De ser kanskje på tapen i fem sekunder før de innser at jeg er feil for rollen, også har jeg kanskje brukt tre dager på tapen.
Kunstig intelligens
- Hvor lenge er du villig til å streike da?
- Nei, jeg har ikke tenkt på noe endedato, jeg streiker så lenge det trengs.
Ifølge Gjesme kan de nok ikke regne med å få alle sakene igjennom, men han har troa på en sterk avtale når det kommer til bruken av kunstig intelligens - som er en av de sentrale konfliktene for streiken.
- Frykten er jo at selskapene innen kort tid vil være i stand til å trene opp kunstig intelligens til å gjengi eller skape skuespillere av tidligere prestasjoner. I teorien da kan mennesker bli overflødige.

- For det meste ulykkelig
- Siste løsning
Torsdag utløp forhandlingsfristen mellom fagforbundet Sag-Aftra og de store filmstudioene ved midnatt Los Angeles-tid. I forkant har manusforfattere i Hollywood allerede streiket i elleve uker, skriver NTB.
- Streik er en siste løsning. Vi hadde ikke noe annet alternativ, sier forhandlingsleder for fagforeningen, Duncan Crabtree-Ireland, på en pressekonferanse.
I en uttalelse sa Alliansen av film- og TV-produsenter, som representerer de store filmstudioene at de er skuffet.
- En streik er helt klart ikke det utfallet vi hadde ønsket. Foreningens valg vil føre til økonomiske utfordringer for tusenvis av mennesker som er avhengige av bransjen, sier de ifølge Deadline.