Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske griser bor for trangt

EU slakter norsk dyrevelferd.

 LUKSUSHJEM:  Grisene ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås i Akershus bor i ren luksus. Men inspektører fra EFTA og EU har påpekt en rekke andre kritikkverdige forhold ved norsk dyrehold etter en inspeksjon tidligere i høst. Illustrasjonsfoto: HEIKO JUNGE, SCANPIX.
LUKSUSHJEM: Grisene ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås i Akershus bor i ren luksus. Men inspektører fra EFTA og EU har påpekt en rekke andre kritikkverdige forhold ved norsk dyrehold etter en inspeksjon tidligere i høst. Illustrasjonsfoto: HEIKO JUNGE, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

EFTAs overvåkingsorgan kritiserer Norge og Mattilsynet for manglende kontroll med dyrehelsen i norske fjøs.

Norske fjøs og veterinærmyndigheter fikk i september besøk av inspektører fra EFTAs overvåkingsorgan ESA og EU-kommisjonens veterinærkontor i Brüssel.

I en fersk rapport kommer inspektørene med til dels hard kritikk av norsk dyrehold.

Ifølge rapporten bryter Norge reglene for dyrehold som vi er forpliktet til å følge gjennom EØS-avtalen.


Inspektørene har blant annet påtalt at syke dyr ikke får hjelp.

Griser, høner og kalver har altfor dårlig plass og Mattilsynet utfører altfor få kontroller av bøndene, skriver Aftenposten.

Skadet kalv

EU-kontrollørene reagerte særlig etter å ha besøkt en gård der de oppdaget en alvorlig skadd kalv.

Dyret klarte knapt å stå som følge av smerter i ledd og hase. Verken bonden eller Mattilsynets inspektør hadde sett det skadde dyret.

«Den skadde kalven fikk ikke hjelp av verken Mattilsynets inspektør eller eieren for å sikre at dyret ikke ble utsatt for unødig smerte og lidelse», bemerker overvåkingsorganets kontrollører.


For dårlig plass

Ved en annen gård var kalvene stuet sammen på altfor trang plass, samtidig som de fikk for lite mat. Et annet sted reagerte inspektørene på overfylte båser, dårlig hygiene ved melking og lekkasjer fra taket. Ved en tredje gård var bingene for nyfødte griser så overfylte at grisungene hadde begynt å bite av halene til hverandre.


Seks kvadrat pr. gris

ESA og EU reagerer også på at Norge har innført overgangsregler som gjør at norske griser først i 2013 får seks kvadratmeter hver å leve på, som EU mener er et minimum for en gris.

EU-inspektørene reagerte også på forholdene for hønene her i landet.

De er stuet for trangt sammen og har verken sittepinner eller grener i burene, slik reglene krever.

(NTB).


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media