SCAN-EIDE SLAKTERIER KOKTE SVENSKE GRISER LEVENDE: Men også norske griser har blitt utført for slik behandling. Fotomontasje: faksimile Scan.se, foto: Lise Åserud/Scanpix
SCAN-EIDE SLAKTERIER KOKTE SVENSKE GRISER LEVENDE: Men også norske griser har blitt utført for slik behandling. Fotomontasje: faksimile Scan.se, foto: Lise Åserud/ScanpixVis mer

Norske griser og kyllinger har også blitt kokt levende

Brutal praksis ikke unik for Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) En rapport fra det svenske næringsmiddeltilsynet avslører ifølge Sveriges Radio at fire storskalaslakterier har kokt griser levende.

Randi Edvardsen, seksjonsleder ved Seksjon for animalsk mat hos Mattilsynet, kjenner ikke til at en slik praksis er vanlig i Norge.

- Vi kjenner ikke til at slike avvik forekommer i Norge, sier Edvardsen til Dagbladet.no i dag.

Fire griser
Men i 2002 ble også norske griser skoldet levende.

Vestfold Interkommunale Næringsmiddeltilsyn avdekket at Gilde Fellesslakteri sendte fire griser til skolding uten av de var avblødd, het det den gangen i Tønsbergs Blad.

Griser som slaktes skoldes rutinemessig for å få vekk den stive busten som dekker dyrene.

Skal bedøves

Regelverket er klart når det gjelder griseslakt.


Først skal grisen bedøves, deretter avblødes. Dette gjør man ved å skjære over halspulsårene på dyrene.


Dette skal skje innen 20 sekunder etter at de forlater bedøvelsesfellen.


- God kontroll
Selv om slike tilfeller tidligere har forekommet også i Norge, mener seksjonsleder Edvardsen i Mattilsynet at kontrollen ved norske slakterier er god.

- Slakteriene utsettes for kontinuerlig tilsyn gjennom hele prosessen, sier Edvardsen til Dagbladet.no

- Det vil uansett være eieren som er ansvarlig, understreker seksjonslederen.

Også kyllinger
I 2004 ble det avdekket at også norske kyllinger fra Prior ble skoldet levende.

Daglig leder ved slakteriet, Bernt Snapa, sa den gangen til Nationen at hendelsen skyldes menneskelig svikt, og ikke hadde sammenheng med anleggets rutiner, metoder eller tekniske utstyr.


Til NRK sa ledelsen i Prior at saker av denne typen er til skade for Priors omdømme.


Lite innsyn

KRITISK: Live Kleveland i Dyrevernalliansen er kritisk til manglende innsyn i norske slakterier. Foto: Anton Krag/Dyrevernalliansen Vis mer

Live Kleveland i Dyrevernalliansen er kritisk til manglende innsyn i norske slakterier.


- Vi har for eksempel ikke fått lov til å fotografere inne på slakteriene. Vi kan ikke være sikre på at skolding av griser ikke også forekommer i Norge i dag. Arbeiderne jobber på akkordlønn, og effektivitetspresset er stort, sier Kleveland til Dagbladet.no.


Juristen er klar over at Mattilsynet er kontinuerlig til stede gjennom slakteprosessen, men mener kontrollen tar for lite hensyn til dyrene.

- Kontrollen fokuserer ofte mer på helserisiko i forhold til mennesker enn dyrenes ve og vel, sier Kleveland.


- Et stygt syn uansett

Konserndirektør Nina Sundquist i Nortura mener kontrollen ved norske slakterier er god nok.

- Vi er restriktive med fotografi på slakteriene fordi slaktebilder ikke er estetisk vakre uansett, sier Sundquist til Dagbladet.no.


- Mattilsynet er inne hos oss hver dag, og det er de som er den offisielle kontrollmyndigheten i Norge.

Men direktøren kan ikke garantere at ikke norske griser igjen kan bli kokt levende.

PRIOR-KYLLING: Det har tidligere blitt avdekket levende skolding av Prior-kyllinger. Denne krabaten har det imidlertid bra. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Du sier dette skjedde i 2002, så vi kan ikke garantere at dette aldri vil skje igjen. Men vi har ingenting å skjule, understreker Sundquist til Dagbladet.no.



KAN IKKE GI NOEN GARANTI: Konserndirektør Nina Sundquist i Nortura kan ikke garantere at norske dyr ikke igjen vil bli kokt levende på slakteriet. Men kontrollen er god, understreker hun. Foto: Nortura Vis mer