Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske gutter er feite og slappe

Dobbelt så mange med dårlig kondisjon i førstegangstjenesten, viser fersk studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) En fersk doktorgradsavhandling konkluderer med at det var langt flere unge menn med dårlig kondisjon i 2002 sammenlignet med i 1980, hovedsakelig på grunn av økning i kroppsvekt. Det er stipendiat Sindre M. Dyrstad ved Norges Idrettshøgskole som disputerer med avhandlingen «Fysisk form og trening i Forsvaret» på mandag, melder forskning.no.

Sitter for mye stille

- I 1980 veide en 18 år gammel gutt 70 kilo, i 2002 75 kilo. Samtidig ser vi at antall soldater i gruppa med dårligst kondisjon i førstegangstjenesten nesten har doblet seg. Gruppa med godt trente soldater er redusert, sier Sindre Dyrstad til Dagbladet.no.

Han mener det er gode grunner til å anta at vektøkningen i hovedsak har skylden for de unge guttenes dårlige fysiske form. Forskeren tror ikke økningen i kroppsvolumet har med å gjøre at ungdommen spiser for mye.

- Det er heller det at vi beveger oss mindre i dag. Når vi da spiser det samme som før, øker nødvendigvis vekta, påpeker Dyrstad.

Prosjektet hans har vært finansiert av Norges idrettshøgskole og Forsvarets institutt. Veileder har vært professor Jostein Hallén ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Idrettshøgskolen.

For lav intensitet

Tall fra Nasjonalt folkehelseinstitutt viser at det i noen norske fylker nå er en av fem 40 - 45-åringer som sliter med fedme. I løpet av 11 år gikk menn i 20-åra opp 7,9 kg og kvinner 7,3 kg i snitt, viser tall fra helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag i 1984 - 86 og 1995 - 97. Andelen overvektige barn og ungdom ligger på 10 - 20 prosent.

KILOKLUBBEN: En 18-åring i dag veier fem kilo mer enn for 20 år siden. Dette er grunnen til at unge menn i dag er i dårlig fysisk form, mener stipendiat Sindre Dyrstad ved Idrettshøgskolen. Foto: Scanpix
KILOKLUBBEN: En 18-åring i dag veier fem kilo mer enn for 20 år siden. Dette er grunnen til at unge menn i dag er i dårlig fysisk form, mener stipendiat Sindre Dyrstad ved Idrettshøgskolen. Foto: Scanpix Vis mer

- Hvis den norske befolkningen skal bli mer fysisk aktiv, bør man gå bredt ut med generelle kampanjer, men også prøve å nå fram til folk på individnivå, mener Sindre Dyrstad.

Målet med hans doktorgradsprosjektet har vært å undersøke kondisjonsutviklingen i løpet av de siste 20 år hos unge menn (Forsvarets rekrutteringsgrunnlag), og kartlegge hvordan infanterisoldaters treningsvaner og fysiske form endret seg i løpet av førstegangstjenesten og gjennom ett år i internasjonal militærtjeneste.

Soldatene gjennomførte mye fysisk aktivitet i uniform første del av tjenesten, men intensiteten ved denne type aktivitet var som regel for lav til å gi effekt på kondisjonen. Det ble gjennomført langt mindre trening i treningstøy enn det utdanningsprogrammet har fastsatt.

Forsvaret har derfor et stort forbedringspotensial i forhold til å øke treningsmengde og bedre treningskvaliteten, mener Dyrstad. Forskeren anbefaler å innføre mer differensiert trening med høyere belastning gjennom hele tjenesten for å øke kondisjon og muskelstyrke.

Norske gutter er feite og slappe
<B>OLA SOLDAT:</B> Feitere og slappere i dag enn for 20 år siden, viser ny studie.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling