Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Haakon gikk forrest i demonstrasjonen: - Spesielt at hun anser seg som hevet over loven

Bildet av Tess Asplund (42) går verden rundt.

FÅTT ENORM OPPMERKSOMHET: Etter at fotograf David Lagerlöf publiserte dette bildet fra den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon, har det spredt seg verden rundt. Haakon Forwald, leder av den nordiske motstandsbevegelsen i Norge, gikk foran. FOTO: DAVID LAGERLÖF / EXPO
FÅTT ENORM OPPMERKSOMHET: Etter at fotograf David Lagerlöf publiserte dette bildet fra den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon, har det spredt seg verden rundt. Haakon Forwald, leder av den nordiske motstandsbevegelsen i Norge, gikk foran. FOTO: DAVID LAGERLÖF / EXPO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av 42 år gamle Tess Asplund som stilte seg midt i veien da nynazistene kom gående, har de siste dagene gått verden rundt.

Øyeblikket vekket et enormt engasjement i mange og flere har de siste dagene skrytt av Asplunds modighet.

- Hun stiller seg framfor en nazistorganisasjon som er kjent for å være voldsomme, og hun vil ikke flytte på seg. Det finnes en dramatikk i det øyeblikket som jeg tror berører mennesker, sa fotograf David Lagerlöf til Dagbladet på tirsdag.

Han forklarer at mannen i midten på bildet - som Tess Asplund stirrer på - er lederen av Den nordiske motstandsbevegelsen.

- Virker iscenesatt Ved hans venstre side står leder av Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge, Haakon Forwald.

- For vår del er det ikke uvanlig eller spesielt at meningsmotstandere eller provokatører går frem for å forsøke å forstyrre. Det jeg derimot synes var litt spesielt er at det virker iscenesatt, sier Forwald til Dagbladet.

Han opplevde at 42-åringen stod sammen med en gruppe meningsmotstandere hvor resten hylte og skrek.

- Hun stod helt rolig og ventet. På et tidspunkt gikk hun fram. Om det var tilfeldig eller ikke, vet jeg ikke.

Etter artikler i både norske, svenske, danske, britiske, franske, spanske, tyske og greske medier har flere av leserne reagert med å applaudere Tess Asplunds handling under demonstrasjonen 1. mai.

Fotografen selv tror at bildet skaper engasjement fordi det kan minne om kampen mellom David og Goliat - et lite menneske som står opp mot noe større.

- Det har blitt et sirkus. Jeg er helt sjokkert. Nazistene er veldig sinte og jeg tenker at jeg kanskje ikke skulle gjort det. Jeg vill ha fred og stillhet. Disse menneskene er store og gale. Jeg har blandede følelser, men jeg prøver å holde meg rolig, sier Asplund i et intervju med The Guardian.

- Ikke en stor greie Også forfatter J.K. Rowling har hyllet den svenske kvinnen. I går publiserte hun bildet på Twitter med teksten «Se hva denne kvinnen gjorde. Tess Asplund, du er fantastisk <3».


- Mediene, både i Norge og i Sverige, framstiller henne som om hun er en helt tilfeldig svart kvinne som har fått nok. I virkeligheten er hun en omreisende demonstrasjonsdeltaker. Hun har vært der mange ganger, forteller Haakon Forwald.

Forwald forteller at bevegelsen gikk under parolen «Kamp mot storfinans og folkeforrædere».

- Hun uttalte i ettertid at hun kjente at hun rett og slett ikke ville at dere skulle være der. Hva tenker du om det?

- Jeg vet ikke hva kvinnen står for, men generelt kan man si at slike personer vanligvis hevder å være representanter for demokratiet. Så fort det kommer andre meninger som man ikke er enig i, gjelder imidlertid ikke det samme. Dette var en lovlig demonstrasjon. At hun anser seg for å være hevet over loven og skal forstyrre og sabotere vår demonstrasjon er spesielt. Samtidig var det en fredelig protest, så det var ikke noen stor greie for oss. Fotografen fikk et fint bilde og det ble en liten detalj i løpet av en land og fin dag.

Vil ikke være et symbol Til svenske P4 Dalarna sier Asplund at har kjempet mot rasisme i 26 år.

- Om det her fører til at folk blir oppmerksomme på kampen mot rasisme og fremmedfientlighet, så er det kjempebra, men jeg ikke at folk skal se på meg som et symbol.Haakon Forwald mener at Tess Asplunds knyttede neve brukes som et symbol på «svart makt».

- Om hun nå mener at vi skal hedre hennes svarte arv, så må vi få lov til å hedre og ville bevare vår nordiske arv, sier han.

- Men å heve en knyttneve kan vel også brukes som symbol på andre ting?

- Ja, det kan det helt sikkert.

Blant annet ble neven brukt som logo av den amerikanske organisasjonen «Industrial Workers of the World» på starten av 1900-tallet. Senere er knyttneven blant annet blitt kjent som et symbol på feminisme. Den er brukt også av mange, både på plakater og i demonstrasjoner, i tilknytning til den arabiske våren.


David Lagerlöf jobber som fotograf for tidsskriftet til den svenske, anti-rasistiske stiftelsen Expo.

Sjefredaktør Daniel Poohl sier til The Guardian at flere velger å stå opp mot høyreeksteme holdninger etter hvert som de får større oppslutning i Europa.

- Vi er inne i en tid hvor folk søker etter en måte å få utløp for det negative ved at Europa bygger opp grensene på bekostning av flyktningene. Tess har fanget en av vår tids konflikter.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!