<strong>ETTERTRAKTET:</strong> En kanadisk fisker drar en pigghå ombord i båten sin i Stillehavet utenfor British Columbia. Fisket er sterkt kritisert - men haifinnene er svært ettertraktet i Asia. Foto: Reuters / NTB scanpix
ETTERTRAKTET: En kanadisk fisker drar en pigghå ombord i båten sin i Stillehavet utenfor British Columbia. Fisket er sterkt kritisert - men haifinnene er svært ettertraktet i Asia. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Norske haifinner blir kontroversiell luksus-suppe i Kina

- Haifinnesuppa har samme posisjon som champagne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er en enorm etterspørsel etter haifinner i Asia, der de brukes både i suppe og i ymse medisiner.

Men flere haiarter er nær utrydningstruet, og fisket er ofte svært brutalt: finnene kappes av og haien kastes levende ut i vannet igjen.

Norsk hai Størsteparten av fisker skjer i Thailand, Vietnam og Indonesia, i tillegg til i USA, Sør-Amerika og flere kystland i Afrika.

- Men det har vært eksportert både finner av brugde og olje av håbrann fra norske fiskere til Asia, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning (DN) til Dagbladet.

Statistikk fra DN viser at over fire tonn norsk hai er eksportert til Hong Kong og Kina siden 2005.

OPPGITT Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning håper på snarlig beskyttelse av flere utsatte haiarter. Her på kontoret i Trondheim. Arkivfoto: Geir Barstein / Dagbladet
OPPGITT Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning håper på snarlig beskyttelse av flere utsatte haiarter. Her på kontoret i Trondheim. Arkivfoto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer

- I Norge er alt rettet fiske mot hai forbudt, men det finnes bifangst av brudge, pigghå og håbrann. Og får du ved et uhell hai garnet er det ikke lov å kaste den ut igjen. Siden det er en verdifull fisk tar fiskerne den gjerne med i land og selger den, sier Størkersen.

Korrupsjon Han befinner seg i Bangkok - der FN-toppmøtet om truede arter (CITES) pågår nå. På CITES-møtet vil det etter alt å dømme bli iverksatt sterkere vern av flere haiarter - håbrann, hvitfinnehai og flere hammerhaiarter. EU har bevilget 1,2 millioner euro for å følge opp haivedtaket og sørge for at u-land også følger opp de nye reglene. Disse trer imidlertid ikke i kraft før om 18 måneder - og om bestanden skal overleve må også de store konsumentene i Østen følge opp.

- Fisket er sterkt plaget av korrupsjon. Både toppolitikere og ledere i politi og forsvar har beriket seg selv ved å tillate dette fisket, sier Størkersen.

- Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli vedtak på dette, men det har vært en dreining der man har forstått at vi må ta i bruk nye metoder.

Vidundermedisin Haifinnesuppa har lange tradisjoner i Kina, og folketroa sier at haifinnen hjelper både hjertet og huden og øker både matlysta og yteevnen i senga. På det asiatiske markedet selges finnen for 5-6000 kroner kiloen, ifølge dyrevernorganisasjoner. Hos kinesiske restauranter i Norge får Dagbladet opplyst at enkelte svært store haifinner har gått for opptil en million.

- Haifinnesuppas posisjon i eksempelvis kinesiske bryllup er som champagnen i bryllup i Frankrike. Det skal være haifinnesuppe. Problemet er at det nå er en sterkt voksende middelklasse i Kina, kanskje 350 millioner mennesker, som har råd til dette. Da går bestanden veldig fort nedover, påpeker Størkersen.

Fire tonn norsk hai

I 2005 ble det søkt og utstedt CITES eksporttillatelse for to forsendelser til Hong Kong på henholdsvis 317 kg og 2538 kg kjøtt fra brugde.

I 2007 ble det søkt og utstedt CITES eksporttillatelse for en forsendelse til Kina på 700 kg kjøtt fra brugde.

I 2009 ble det søkt og utstedt CITES eksporttillatelse for en forsendelse til Hong kong på 119 kg finner fra brugde.

I 2012 ble det søkt og utstedt CITES eksporttillatelse for en forsendelse til Hong kong på 606 kg finner fra brugde

I 2005 og i 2008 er det rapportert på den internasjonale databasen til CITES at det ble importert henholdsvis 5538 kilo og 700 kilo finner fra Norge til Hong Kong.


Kilde: Direktoratet for naturforvaltning

Nærmere 100 millioner hai slaktes hvert år, ifølge en nylig amerikansk forskningsrapport.

- Hos enkelte haiarter har vi sett en 95 prosents nedgang i bestanden siden 1980, sier Størkersen.

Gode penger Den høye kiloprisen alene gjør det fristende for fiskere å gi blaffen i fiskebestanden.

The Guardian har eksempelvis snakket med fiskere i Mosambik, som åpent innrømmer at de fisker etter hai og selger finnene til kinesiske handelsmenn.

- Vi frakter haifinnene til kinesiske oppkjøpere. Det gir en god biinntekt, sier 33-årige Fernando Nhamussua til den britiske avisa

<strong>I NORGE:</strong> Haifinnesuppe servert på restaurant i Oslo. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
I NORGE: Haifinnesuppe servert på restaurant i Oslo. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet Vis mer

Nhamussua har solgt 20 finner til nå, til omkring tusen kroner pr. kg. Han håper tusenlappene kan gjøre det mulig for ham å bygge ferdig huset han har begynt på.

Også andre Øystein Størkersen advarer mot skjebnen også for andre fiskearter.

- Djevelrokke er et godt eksempel: ingen fiskeriorganisasjoner bryr seg, og det er et stort marked for gjeller som kineserne bruker i suppe og medisin. Når de bare får unger hvert 3-4-5 år og fisket ikke kontrolleres er det ikke lenge før de er truet.

<strong>UTSATT:</strong> Også djevelrokka - her bundet og dratt ombord i en fiskebåt i Kina - fryktes snarlig utrydningstruet. Foto: AFP / NTB scanpix
UTSATT: Også djevelrokka - her bundet og dratt ombord i en fiskebåt i Kina - fryktes snarlig utrydningstruet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
<strong>UTSTILT:</strong> Haifinner selges for en kilopris på opptil 4-5000 kroner. Her finner i flere størrelser stilt ut i Chinatown i Bangkok 1. mars i år. Foto: EPA / NTB scanpix
UTSTILT: Haifinner selges for en kilopris på opptil 4-5000 kroner. Her finner i flere størrelser stilt ut i Chinatown i Bangkok 1. mars i år. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer