TERROR I LONDON: Hans Edvard Askjer ble sittende fast i London Eye under terrorangrepet i London onsdag ettermiddag. Vis mer

Nordmann så og filmet angrepet fra London Eye

Norske Hans Edvard (55) filmet skrekkscenene på Westminster Bridge

- Uvirkelig, sier Hans Edvard Askjer etter den sjokkerende sightseeing-turen med London Eye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Man blir jo preget, sier fylkesvaraordfører Hans Edvard Askjer (KrF)

i Telemark til Dagbladet på telefon fra London nå i ettermiddag.

FRA NÆRT HOLD: Hans Edvard Askjer, fylkesvaraordfører i Telemark, opplevde terroren i London fra nært hold. Foto: Tom Riis/Telemark fylkeskommune
FRA NÆRT HOLD: Hans Edvard Askjer, fylkesvaraordfører i Telemark, opplevde terroren i London fra nært hold. Foto: Tom Riis/Telemark fylkeskommune Vis mer

Bare fem minutter før det smalt gikk han ombord i London Eye - og tok den saktegående gondolbanen opp til orkesterplass til det som ifølge politiet var en terroraksjon mot Westminster Bridge og det britiske parlamentet.

- Da vi nærmet oss toppen, så jeg at et menneske lå og fløt i Themsen, og at en elvebåt prøvde å få vedkommende ombord, forteller han.

Senere har han fått vite at det var en kvinne som lå og fløt i elva - og at hun skal være hardt skadet.

BLODIG: Slik så ettermiddagens blodige angrep ut fra London Eye, hvor norske Hans Edvard Askjer filmet det hele. Foto: Hans Edvard Askjer.
BLODIG: Slik så ettermiddagens blodige angrep ut fra London Eye, hvor norske Hans Edvard Askjer filmet det hele. Foto: Hans Edvard Askjer. Vis mer

- Uvirkelig

Først trodde han at det var noen som hadde hoppet fra broen.

- Så ble broen fylt opp av ambulanser, og trafikken stoppet. Jeg så ambulansefolk som jobbet på mange ulike steder på broen, forteller Askjer, som var åndsnærværende nok til å filme det hele.

På dette tidspunktet skjønte han at han var vitne til noe større. Gradvis har det gått opp for ham at det etter alt å dømme var en terroraksjon:

Minst fire er drept og tjue er skadde, etter at en person har kjørt i stor fart inn i tilfeldige fotgjengere på Westminster Bridge, og deretter inn i parlamentsbygningen hvor han gikk inn og knivstakk og drepte en politimann.

- Det er veldig uvirkelig, og man blir på siden av seg selv, og fiksjon og virkelighet flyter inn i hverandre,. sier Askjer om opplevelsen.

- Forandret for alltid

- Det kom jo veldig nært, og dette med terror er jo stort sett noe vi ser på TV, og plutselig var jeg øyenvitne til at det skjedde, sier Askjer som er i London i forbindelse med en konferanse for europeiske regioner.

Nå etterpå tenker han mest på dem som ble drept og skadet.

- Vi så ned på at verden ble forandret for enkeltmennesker, kanskje for alltid, sier Askjer.

I kveld skal han holde seg i ro på hotellet - og trolig gå tidlig til sengs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer