DRONNINGBESØK:  Landsjef for Flyktninghjelpen, Hassan Khaire (f.v.), dronning Sonja og daværende generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen besøkte Dadaab, verdens største flyktningeleir,  i forbindelse med TV-aksjonen i 2010.  Foto: Erlend Aas / Scanpix
DRONNINGBESØK:  Landsjef for Flyktninghjelpen, Hassan Khaire (f.v.), dronning Sonja og daværende generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen besøkte Dadaab, verdens største flyktningeleir,  i forbindelse med TV-aksjonen i 2010.  Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Norske Hassan ble anklaget for koblinger til ekstremister - renvaskes i lekket brev

- De burde aldri startet denne etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars i år ble nordmannen Hassan Khaire mistenkt av FNs overvåkningsorgan i Somalia og Eritrea for å ha linker til muslimske ekstremistgrupperinger, deriblant al-Shabaab.

Det ble kjent da et konfidensielt brev til norske og britiske myndigheter ble lekket til internasjonal presse.

Khaire har hele tiden tatt kraftig avstand fra påstandene, og har beskyldt FN for å drive en svertekampanje mot ham. Nå går Somalia-Eritrea Monitoring Group (SEMG) tilbake på anklagen.

I et brev lekket til somalske medier, skriver FN-organet at:

«SEMG har etterforsket linker mellom Khaire og ekstremistgrupper. Jeg ønsker å bekrefte at vi ikke har funnet kredible bevis på slike linker og at vi i fravær av ny informasjon som styrker mistanken om slike linker, anser dette sporet i etterforskningen som avsluttet».

- Ingen faktiske bevis

Brevet er sendt fra koordinator Christophe Trajber i Somalia-Eritrea Monitoring Group til somalske myndigheter.

FN-organet har blant annet som mandat å kontrollere hvordan FNs våpenembargo mot Somalia og Eritrea håndheves i praksis, samt overvåke handel som kan øke omsetningen til al-Shabaab.

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med, bekrefter at brevet er reelt.

Abdirizak Omar Mohamed, som er minister for innenrikssikkerhet i Somalia, sier også at et brev med det budskapet er sendt til landets finansminister.

- Jeg kan bekrefte at SEMG har sendt oss et brev hvor de sier at de har funnet ut at han ikke har linker til al-Shabaab eller andre terroristorganisasjoner, og at de avslutter sin etterforskning av ham. Da påstandene mot ham kom, startet vi egne undersøkelser. Vi kom til samme konklusjon som SEMG, noe vi sa ifra om helt fra starten av. De hadde ingen faktiske bevis mot ham, sier ministeren på telefon til Dagbladet.

Bakgrunnen for mistanken mot Khaire, var etter det Dagbladet kjenner til, Khaires elektroniske kontaktliste.

Etterforskes av britisk økokrim

FN-undersøkelsen mot Khaire startet i fjor vår, som en del av en bredere korrupsjonsetterforskning av selskapet Soma Oil and Gas.

Selskapet er et av få i Somalias gryende oljenæring.

Det er Hassan Khaire som er direktør i selskapet, som nå etterforskes av britiske Økokrim.

Bakgrunnen er ifølge Africa Confidential uregelmessige utbetalinger til høytstående personer i somaliske energimyndigheter.

Før Khaire ble direktør, var han i flere år en profilert og respektert leder i Flyktningehjelpen. Han er intervjuet av de fleste store norske mediene, og har sågar blitt filmet av NRK sammen med kongeparet.

Anklagene mot Khaire har vakt oppsikt i Somalia.

I en epost sendt til Khaire, antydet FN-organet sågar at det ville bli stilt ytterligere spørsmål om nordmannens rolle i kidnappingen i Dadaab i Kenya i 2012.

En mann ble drept da en konvoi fra Flyktninghjelpen ble angrepet av væpnede menn, og norske Astrid Sehl og tre andre ansatte i bistandsorganisasjonen ble bortført.

Lettet

Khaire er lettet over at FN ikke mistenker ham lenger.

- De skulle aldri startet denne etterforskningen, for de hadde ikke grunnlag til den. De har nå tatt det til etteretning og kommet til en konklusjon jeg hilser velkommen. Når det er sagt, er det ødeleggende for individers tillit til en FN-organisasjon når de kan oppføre seg på denne måten, og det at individer kan misbruke sin makt til å sverte andre, gjør at jeg setter spørsmålstegn ved hele institusjonen, sier nordmannen til Dagbladet.

BAR BØSSER: Hassan Khaire og Venstre-politiker Abid Raja fotografert sammen i forbindelse med TV-aksjonen i 2010.  Foto: Heiko Junge / Scanpix
BAR BØSSER: Hassan Khaire og Venstre-politiker Abid Raja fotografert sammen i forbindelse med TV-aksjonen i 2010.  Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Han sier saken har vakt stor oppsikt i Somalia.

- Denne saken har virkelig vist at FN må se på nytt på hva SEMG er og hvilke metoder de bruker, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med Somalia-Eritrea Monitoring Group, som ikke ønsker å kommentere de konfidensielle brevene eller kritikken fra Khaire.

Både anklagene mot Khaire og korrupsjonsetterforskningen mot Soma, har vakt oppsikt i utlandet, spesielt fordi styreleder i selskapet er tidligere partileder Michael Howard for De Konservative i Storbritannia.

Han tjenestegjorde som både arbeidsminister, miljøminister og innenriksminister under Margaret Thatcher og John Major.

UD-forsvar


Khaire har hele tiden påstått at FNs overvåkningsgruppe i Somalia og Eritrea har et frynsete rykte, og at de baserer anklagene sine på rykter og usannheter.

Utenriksdepartementet kom også tidlig på banen og ga beskjed om at de ikke hadde informasjon som tydet på at det var hold i påstandene.

Norske myndigheter klinsjet selv med FN-gruppa, i 2013. Da gikk norske myndigheter ut og sa at de «beklaget påstander» som FN-organet hadde kommet med.

Da påsto norske myndigheter at en rapport fra gruppa inneholdt «konspiratoriske påstander» om at norsk bistand til Somalia var et dekke for å fremme kommersielle interesser for norske oljeselskaper, og kalte det «ubegrunnet og usant», skriver Bistandsaktuelt.